项目概况:
建筑设计:Foster + Partners
地址:阿根廷,布宜诺斯艾利斯(Buenos Aires, Argentina)
设计时间:2010
完工时间:2014
面积:32 000m²
照片版权:Courtesy of Foster + Partners

项目简介:
来自建筑师的描述:福斯特爵士今天在布宜诺斯艾利斯参加了新市政大厅的开幕典礼,这是一个为市长和1500名工作人员设计的可持续性的新市政厅,也是事务所在阿根廷的首个市政项目。项目跨越了帕得利修公园区(Parque Patricios )一整个街区,这个建筑是活化社区的催化剂,有一个结合了环保高效的创新设计,和高度灵活的室内阶梯式式办公楼层布局。

入口是一个穿过四层楼高,直通屋顶的中庭。落地玻璃幕墙使室内空间充满了自然光线,并创造与旁边公园视觉上的联系。四个工作区楼层向后退让,产生一个室内阶梯序列。所有的楼层都由顶部采光的流线连接,并有两个大型的景观庭院穿插其中。活动空间是开放的,有自然采光和开阔的视线,确保了不同部门之间的良好交流,和提高集体感。

宽敞的楼面板来自于一个八米的柱网,这种柱网允许多种建筑布局,这个建筑最初是作为银行总部委托的,而它固有的灵活性使它能无缝过渡为政府办公室。其他配套设施包括了一个咖啡馆和一个由木材镶面的300座的礼堂,这个礼堂能用于当地社区举办活动。

从外部看,这个建筑以其波浪形的屋面板为特点,屋面板由柱子支撑,还延伸出很深的悬挑,为入口广场和立面提供遮阳。在内部,混凝土浇筑的筒状拱的屋顶暴露出来。工业材料的使用加强了帕得利修公园区(Parque Patricios )以前的工匠特色。而混凝土拱腹的热质量结合冷却梁,有助于自然调节温度和保持办公区凉爽。这将成为阿根廷第一个达到LEED 银奖标准的可持续性公共建筑。方案的每一方面都经过设计来回应当地的气候,包括每个立面的组合,东面和西面由通高遮光格栅幕墙组成以遮阳避热。

福斯特爵士说:“可持续性非常密切地关系到本地的资源和气候,布宜诺斯艾利斯市政厅通过被动的环保手段自然地减少能源消耗,展示建筑怎样与自然共同合作。屋顶延伸出来像檐篷一样提供遮阳,它波浪形的混凝土结构既是作为市政建筑的标志,同样具有调节温度的功能。东面和西面的遮阳格栅能防止强光直射室内,而中庭让阳光能进入大楼的中心,这样一来,设计与地方特征和气候特点产生呼应。该项目在复兴这个城市前工业地位方面起到至关重要的作用。”

Foster + Partners建筑工作室的负责人大卫·萨默菲尔德说:“这是我们事务所一个重要的里程碑,我们对我们在阿根廷第一个市政项目是一个如此重要的布宜诺斯艾利斯政府办公楼感到十分自豪。它的设计在社会和环境方面非常适合当地的实际情况,我们的目标是创造一个高度灵活的建筑,响应城市怡人的气候和公园边上的独特区位,为振兴社区提供积极的作用。”

(本文贡献方:archdaily,archcollege,Foster + Partners;组织:树状模式)
From the architect. Lord Foster has attended opening celebrations in Buenos Aires today for the new Buenos Aires Ciudad Casa de Gobierno, a sustainable new city hall for the Mayor and 1,500 staff – and the practice’s first civic project in Argentina. Spanning an entire city block in Parque Patricios, the building is a catalyst for the regeneration of the neighbourhood and combines an environmentally efficient design with an innovative, highly flexible internal arrangement of terraced working floors.

Entry is through a soaring four-storey-high atrium. Full-height glass walls fill the space with natural light and create a visual connection with the adjacent park. The four tiers of workspaces step back to create a sequence of internal terraces. All floors are connected by top-lit circulation routes and punctuated by two large landscaped patios. The activity spaces are open, naturally lit and visible, ensuring good communication between departments and promoting a sense of community.

The generous floor plates are based on an eight-metre grid, which allows for a wide variety of layouts – the building was originally commissioned as the headquarters for Banco Ciudad, and the inherent flexibility of its design has enabled a seamless transition into government offices. Further facilities include a café and a 300-seat wood-panelled auditorium, which can be used for events by the local neighbourhood.

Externally, the building is characterised by its flowing roof canopy, which is supported by pillars and extends in a deep overhang to shade the entrance plaza and facades. Inside, the concrete barrel vaulted roof is textured and exposed. The use of industrial materials reinforces the formerly artisan character of Parque Patricios, while the thermal mass of the concrete soffits, combined with chilled beams, help to naturally regulate the temperature and keep the offices cool. It will be the first public building in Argentina to achieve the environmental award for sustainability of LEED Silver standard. Every aspect of the scheme was designed in response to the local climate, including the composition of each facade – the eastern and western elevations are shaded by a screen of louvres, which rise the full height of the building.

Lord Foster said:“Sustainability relates very strongly to local resources and climate, and Buenos Aires Ciudad Casa de Gobierno is a great demonstration of how architecture can work with nature via passive environmental means to naturally reduce energy use. The roof extends like a canopy to provide shade, its flowing concrete structure is both symbolic as a civic building and functional in regulating temperatures. Shading louvres on the east and west protect the interior from direct glare, while courtyards allow sunlight into the heart of the building – in this way, its design is very much a response to place and climate. The project has played a vital role in regenerating this former industrial quarter of the city.”

David Summerfield, Head of Studio, Foster + Partners: “This is an important milestone for the practice, and we are proud that our first civic work in Argentina is such an important government office for Buenos Aires. Its design is very much a response to the local context, socially and environmentally – our aim has been to create a highly flexible building, which celebrates the city’s wonderful climate and the unique park-side setting, and will make a positive addition to a revitalised neighbourhood.”
已邀请:

要参与讨论请先登录注册