项目概况:
建筑设计:SPASM Design Architects
地址:坦桑尼亚,达累斯萨拉姆(Dar-es-Salaam, Tanzania)
基地面积:1,541 平方米
总建筑面积:10,058平方米
标准层面积:697平方米
项目时间:2005–2009
图片来源:SPASM Design Architects
照片版权:Roque Fernandes, Tjeerd Koudenberg, Andy Lamb, Sanjeev Panjabi

项目简介:
达累斯萨拉姆是坦桑尼亚的一座港口城市,这个城市依然保留了过去强烈的殖民地特色。这样拱道和石柱廊能提供保护,同时也让建筑和公众更加亲近了,这种建筑设计在过去半个世纪中一直流行。但城市在向一个金融中心转变的同时,这样单一的建筑形式也导致了城市建筑结构缺乏活力。

  在城市一个低层建筑区,一座十五层的建筑拔地而起。这就是伊科斯姆大厦,一座办公大厦,这座壮观的建筑将刺激该地区的经济发展。建筑师仔细考虑了伊科斯姆大厦的设计,让它符合当地环境和功能。

  大厦的朝向略略偏离城市的轴线,使其能够面对更多的附近建筑。建筑立面的下部铺有绿色花岗岩,形成一个不反光的柔和面。另外,建筑立面的整体设计能让尽可能多的阳光照入到室内,这样就可以减少工作时间对人工照明的需求了。

  不锈钢网能为大厦玻璃面遮阳,同时过滤掉部分太阳热能,减少户外噪音,同时让整个建筑看起来轻盈一些。每层楼层最长的两端都设有一个双层高的遮阳阳台,能给人带来舒适的空中户外体验。

  这些元素的设计都是考虑了人们的需求和体验,并用一种时尚的方法设计出来。

  我们希望给这个项目带有价值通过建造一个舒适的办公环境来提高生产力,并将其打造成为一个标志性建筑。

项目其它信息:
Associate Architects: Iain Pattie Associates
Design Team: Sangeeta Merchant, Sanjay Parab, Maithili Joshi, Andy Lamb, John Kelly & Sanjeev Panjabi
Contractors: China Railway Jianchang Engineering Co (T) Limited
Engineers: COWI (T) Ltd (Structural and MEP)
Quantity Surveyors: Webb Uronu & Partners
Client: MAC – UTI Properties Limited

(本文贡献方:archdaily;组织:树状模式)
Dar-es-Salaam, a harbour city in Tanzania, retained strong traces of its colonial past. Shaded arcades and colonnades provided a climatically sensitized interface where the building engaged the public. This trend faded over the last half century due to the emergence of a generic global style and a paranoia for security. The transition of the city into a financial hub led to the disruption of the appropriated architectural fabric by brutal monolithic built forms.

Amidst the low rise urban sprawl of the city, a fifteen storied building stands out as a ‘tower’. The brief for a speculative office tower curbs any architectural extravagances for economical viability. With Exim Tower, every architectural requirement was carefully synchronized to craft a building coherent to its siting and function.

The tower skews to the city grid and orients itself to maximize aspect between surrounding buildings, also allowing for negotiated ingress and egress points. The hassan-green granite clad base grounds the tower and forms a softer, non reflective presence on the street level which along with the open fire sprinkler reservoir with a twenty metre long cascade creates a comfortable micro climate.

The services for the building are tucked into four structural masses that hold up clutter free floor plates. The thin proportions of the tower allows for maximum light penetration, eliminating the need for artificial lighting during work hours.

The principal glazing of the tower is shaded by a stainless steel mesh that filters solar gain, buffers ambient street noise, giving the body of the tower a sinuous weightlessness. Every floor extends in opposite directions along the longer side to create double height shaded terraces that offer comfortable outdoor experiences throughout the height of the building.

These elements, which provide spaces sensitized to human needs and experience, express themselves in a sleek, horizontally stretched silhouette of the tower. We chose to bring value to the project through the comfort of human occupation in hope of enhanced productivity and creating a local icon.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册