葡萄牙阿威罗PM住宅(PM House) - M2.senos

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:M2.senos
地址:葡萄牙,阿威罗(Aveiro, Portugal)
主持建筑师: Ricardo Senos, Sofia Senos
工程设计:Amadeu Carvalho
时间:2013
照片版权:Ivo Tavares Studio

项目简介:
PM住宅位于阿威罗镇西北边界的一个居住区内,周边建筑形态丰富各异,并没有整体明确的可识别性。尽管如此,该方案平面布局还是力求与周边环境协调一致。通过相似体量的穿插组合,四个切合边界的立面均与环境有良好的缓冲过渡,也对异质城市景观起到了视觉平衡的良好作用。

因此,虽然只是简单抽象的体量,通过白墙与体量形成的阴影对比,也创造了良好的关系,集附属建筑、车库,及体验空间于一体。

光影变化较为明显的区域是在自由舒展的地面一层,尤其是院子部分。入口前厅简洁大气,给人印象深刻,也起着通向室内各部分的重要作用。同时,内部也积极截取良好的景观画面,特别是落地窗高正好和楼梯中段休息平台底线相平。

住宅二层以私密空间为主,如西侧的两间卧室和东侧的主人套间。设计充分利用高地势,创造出俯瞰城市的绝佳大跨度视口。另一方面,建筑通过创造南部的露台接近自然并与之对话,也在一定程度上协调优化了与城市的关系。

材料选择方面进一步强化空间组成模式以及抽象体量的特点。为了和烟灰色铝板形成对比,石膏墙面被刷成白色。阳台和露台部分都大面积使用玻璃起到护栏作用。混凝土铺装与草地的对比也具有很强的视觉意向。通过庭院植被的平衡,冰冷的建筑充满了生气也协调了适合家庭的尺度。灰色铝材,玻璃还有草地都是不可或缺的组成部分,创造的也是适合孩子的空间!

(本文贡献方:archdaily,treemode support team;组织:树状模式)
From the architect. The house is located in a residential zone of Aveiro, in the northwest town center boundary. Its surrounding environment is characterized by heterogeneity of buildings, not always with a clear identity as a whole. Although with regards to deployments and distance there is some coherence. Appealing to some appeasement, there's a similar volumetric mimicry, keeping the typology of 4 fronts and removals to the lot boundary. Setting a visual balance between pairs contributes to an improvement of this urban quality.

Thus, it draws up a very abstract volumetry, highlighted by the contrast of white walls and the volumes shadows, setting a single object, which integrates the experience spaces, but also an outbuilding and a garage.

the most diurnal spaces meet on the ground floor, with a free relationship with the outside space, especially with the yard. The lobby surprises upon arrival. Imposing, it plays a pivotal role and leads to all compartments. It even acquires a scenic component, especially through the presence of a half height stairwell which coincides with stair's baseline.

The first floor houses a more private program, such as the twin rooms on the western side and a suite on the eastern side. Taking advantage of the high topography of the land and overlooking the view of the city from the three rooms, the design of generous spans was considered a priority. Optimizing the relationship with the city, it also emphasizes this proximity and dialogue by creating a south terrace.

The chosen materials reinforce the character of synthesis and abstract aspects of the house. On the walls plaster painted white were chosen in contrast to the anthracite aluminum. Balconies and terraces guard rail's expression is reduced to the maximum for glass use. The image clarity is reinforced by the floor concrete paving flags which contrast with the grass. The courtyard removes the coldness of the house and gives a domestic scale, protected by a game of balances. It anthracite aluminum, glass and the grass areas are of great importance. It is the space for the kids!





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲






总平面
总平面
一层平面图
一层平面图
二层平面
二层平面
剖面
剖面
剖面
剖面
已邀请:

要发表您的看法,请先登录