加拿大魁北克STGM新总部办公楼(STGM Head Office) - STGM Architectes

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:STGM Architectes
地址:加拿大,魁北克市,博波尔行政区(2980 Boulevard Sainte-Anne, Québec, QC G1E 3J5, Canada)
面积:1000.0 平方米
时间:2014
照片版权:Stéphane Groleau

项目简介:
STGM Architects 的新总部办公室位于加拿大魁北克市的博波尔行政区,毗邻Estimauville生态居住区。该办公室位于一栋面积1000平米的两层楼中,力求环保和创新。建筑醒目的长布局十分有利接受阳光,轻木结构加上精挑细选的材料和高效的设备系统最终成就了一个舒适但是环保的环境。采用太阳能板,中水系统等措施,耗能可降低60%以上。 建筑主要功能有上层的开放办公区,封闭办公区,会议室,室内外休息区,接待区,餐区等功能。

高性能混凝土板结合了东方红杉,创建了一个兼具简介与动态的令人印象深刻的形象,让人关注虚与实之间的关系,赋予建筑一种与时间、时尚不符的优雅。从初次草图设计开始,建筑师就试图以高水平的可持续为该项目的核心设计原则,运用了各种必要策略以达到LEED-NC铂金标准。以此为目标,从舒适性、简洁性和连贯性都被列入基本原则。

在初次方案中,场地自身的特性决定了该建筑应以极简设计为理念。有限的地面承重力限定了最小建筑重量,因此使用了轻型的韧性木框架结构以及低生态足迹,最终被证明是最佳的解决方式。该结构使用了一小部分实木和大部分锯制板(lumber),组成了小型预制桁架和托梁,从而达到轻型结构和大跨度(14米)的效果,有助创建一个开放的工作区域。木质屋顶桁架被整合为一种设计元素,暴露在外,赋予了建筑独特的外观。
(以上为简译,与英文不一一对应)

项目其它信息:
Interior Design: STGM + IDEA
Graphic Design: Publigriffe
Electrical / Mechanical: Ambioner
Structural: Alco
Civil: Roche
Construction: Construction E Huot
Landscaping: Les Urbainculteurs
Photometrics And Lighting Design: PhotoLux Design
Budget: $2.7 million
Certification: LEED-NC, Platinum accreditation process

(本文贡献方:archdaily,gooood,zhulong;组织:树状模式)
From the architect. STGM’s new head office is located in the Beauport borough of Quebec City, adjacent to the Estimauville eco-neighbourhood. It is a 1,000 square metre two-storied structure that puts the focus on eco-friendly, architectural innovation. The building succeeds in offering an exceptional level of comfort to its occupants through the mindful integration of a longitudinal form, orientation to the sun, light wood structure, meticulously selected materials and efficient systems, while producing a low ecological footprint.

High performance concrete siding combined with Eastern Cedar creates an impression that is both simple and dynamic, with attention given to the relationship between solids and voidsthat lend the building an air of elegance that belies both time and fashion. From the first sketches, the designers sought to attain a high level of sustainability– a principle already at the heart of the firm’s priorities, using creativity to implement the strategies necessary to reach LEED-NC Platinum level. With this objective in mind, comfort, simplicity and coherence were selected as founding principles.

Environmental performance
STGM’s new offices comprise two vast open-area workshops, closed offices, conference rooms, and indoor and outdoor meeting and rest areas. The longitudinal form, developed north-south, is sober and contemporary. The building integrates innovation and a host of eco-friendly features in view of attaining the highest level of sustainable building certification.

A number of features were included to reduce the consumption of drinking water. Through efficient water management, the building decreases the energy requirements of wastewater treatment plants. The strategies employed aimed to reduce the consumption of drinking water through the use of such water-saving accessories as low-flow faucets and shower heads, and rainwater to flush the toilets.

An ambitious reduction in energy consumption of over 60% compared with the reference building was sought through an innovative aerothermal design and recuperation of the building’s internal heat to curb demand on the distribution networks. A solar wall was also erected on the south-west fa?ade of the building to preheat fresh air. Several control strategies also mitigated at-source needs by adapting lighting, heating and cooling use to actual occupation and needs.

The project designers also focused on the use and management of materials and resources. Tthe building’s ecological signature, for example, is apparent indoors with the use of wood salvaged from old houses in the area. Furniture from the company’s old offices was salvaged and integrated into the new project, without volatile organic compounds (VOCs) and regional provenance (local sourcing) were prioritized throughout the process.

Challenges and solutions
As early as the first sketches, the characteristics of the site itself dictated a minimalist approach to the structural concept. The limited bearing capacity of the ground required minimal structural weight, and so the lightweight ductile wood frame, with a low ecological footprint, proved to be the best solution. With a small percentage of engineered wood and a large portion of lumber, the structure consists of prefabricated small-sized trusses and joists enabling a lighter structure while allowing for wide spans (14 metres) between the posts to create an open work area. The wood roof trusses were integrated as a design element, exposed on the first storey, giving the building its distinctive look.

Positive impacts for users
The building’s location has its benefits for users. The dense sector is located on the outskirts of the downtown core, near a busy highway, with public transportation and a variety of services. Two parking lots are reserved for carpoolers and a charging station for electric cars is at the disposal of employees. The south facing terrace serves as a much appreciated rest area with landscaping featuring maintenance free and eatable plantings. Most of the plants are hardy and eatable, such as raspberry, lilies and serviceberry, don’t require irrigation and enable occupants as well as clients to use the outdoor areas of their environment.

The building offers a stimulating work environment. Natural lighting and outdoor views are elements that are particularly appreciated. Most areas have natural lighting due to abundant windows on the four sides of the building, situated to optimize the different lighting opportunities during the day. Five light wells add midday lighting that is both appealing and varied depending on the time of day. LED fixtures, equipped with light detectors in the two large work areas, complete the indoor lighting needs,.

Key objectives, in keeping with the premises of comfort and simplicity, were to provide fresh air and to control the immediate environment. A series of windows vents are strategically positioned around the building envelope. In addition, the mechanical systems are designed to efficiently cool and heat the different zones of the building at the same time.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲




















已邀请:

要发表您的看法,请先登录