登录免广告

泰国曼谷带有私家庭院的联排住宅(Townhouses with Private Courtyards) - baan puripuri

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:baan puripuri
地址:泰国,曼谷(Bangkok, Thailand)
项目团队:Pajitpong Pongsivapai, Khajorn Jaroonwanit
面积:233.0 平方米
时间:2015
照片版权:Beer Singnoi

项目简介:
来自建筑师的描述:经过几十年发展后,许多联排住宅(townhouses),尤其在曼谷,无意间都变成了一种暗色和空调通风的方盒子形式的建筑。为了带回更高品质的生活质量,我们在每个单元中间创造了一个通风井和一个袖珍花园(pocket garden)。

这个内庭院提供了自然光线和通风,绿色和放松的空间,同时还保持住户的私密性。

内部阳台和主要功能区围绕庭院依次排列,用一个半室外桥将这些功能连接在一起。位于中心的景观同样是房子的主要焦点,后面有随意排列的墙作为背景。

正立面一系列随意排列的砖墙,设计得像是垂直的鳍片,为双倍层高的起居空间遮蔽上午的眩光和热量。 悬臂式的种植台从立面上突出,为社区和住户增加接触自然的机会。

(本文贡献方:archdaily,archicollege,treemode;组织:树状模式)
From the architect. After decades of development, many townhouses, especially in Bangkok, have turned, unintentionally, to dark and air-con ventilated box-type buildings. To bring back improve living quality, we create an air well and a pocket garden in the middle of each unit.

This internal courtyard provides natural light & ventilation, green and relaxing space while maintaining privacy for inhabitants.

Internal balconies and key functions are placed and stacked next to the courtyard with a semi outdoor bridge linked these functions together. Landscape at the center is also the main focus point of the house with random brick walls behind as a backdrop.

The front facade is series of random brick walls which designed as vertical fins shading double height living area from late morning glare and heat. Cantilevered planter boxes protruding from the facade add a touch of nature for both neighbourhood and residences.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲









已邀请:

要发表您的看法,请先登录