土耳其内夫谢希尔巴士总站(Nevsehir Bus Terminal) - Bahadir Kul

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Bahadir Kul
地址:土耳其,内夫谢希尔(Nevşehir, Nevşehir Merkez/Nevşehir, Turkey)
业主:Municipality of Nevşehir 
面积:8000.0 平方米
时间:2010
照片版权:Ket Kolektif
 
项目简介:
来自事务所的描述。因为过去的巴士总站不能使需求兼容,城际巴士终点站总部设在距市中心5公里的到阿克萨科的路线上。城区与尼尔的乡村公路之间的便捷性让这个选址备受青睐。
 
天然石材纹路、凹痕、天然填料和缝隙、不规则和遮蔽都促使结构的起点与卡巴多奇亚神秘的地形有机结合。在雨天环境中,待车乘客对屋顶的需求,由童话般的烟囱之间不规则的间隔提供。

屋顶的不规则空隙由附着着的长方形结构做成,项目构建了第二层立面,向矩形体块回退了5米,该矩形结构与面对乘客月台和巴士站台的遮挡结构结合在一起。一个半开放的等候区给乘客提供糟糕天气条件下的庇护。走廊、候车区和咖啡厅之间的建筑结构通过整个区域的透明外层得以加强。

(本文贡献方:archdaily,iarch;组织:树状模式)
From the architect. The intercity bus terminal was designed on the way to Aksaray, 5km away from the city center , due to the existing bus terminal’s incompatibility to handle the needs. The convenience of the linkage to the local road of Nigde and to the city center were the reasons why this area is preferred.

The natural stone texture, indentation, natural fillings and gaps, amorphous and asylum, and sheltering urge compose the originating point of the structure in the mysterious topography of Cappadoccia. The protection and urge of shelter need of the passengers under the rainy weather conditions during the waiting hours is provided by the amorphous gaps within the fairy chimneys.

The characteristics of the amorphous gaps on the shell structure was improved by clinging a rectangular form. A second facade was configured and pulled 5m back on the rectangular form which is composed of the outer shell structure that faces the passenger platforms and bus platforms. A semi open waiting area was created in order to protect the passengers under bad weather conditions. The visual relationship of the structure between the passenger lobby, waiting halls and the cafes was reinforced by the transparent surfaces that face the area.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲











已邀请:

要发表您的看法,请先登录