新加坡100PP办公楼(100PP Office Building) - Ministry of Design

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Ministry of Design
地址:新加坡,巴西班让路(100 Pasir Panjang Road, Singapore 118518)
设计团队:Ministry of Design: Colin Seah, David Tan, Jeremiah Abueva, Zsombor Baktay, Don Castaneda, Charissa Ho, Norberto Olegario, Ruth Chong, Arnel Anoneuvo
面积:12600.0 平方米
完工时间:2014
照片版权:Courtesy of Ministry of Design
 
项目简介:
如何将通用的办公楼类型转化为一种更独特的建筑?
 
MOD受CEL开发公司委托在新加坡郊区为新兴黑领创意产业阶层设计打造一处充满创造力的中心。
 
    近年来,设计公司大批地搬离CBD地区,来到更加便宜有更大空间和更高的天花板的轻工业或仓储区域。MOD为此类商业建筑的设计抓住了这些关键特点,也加进了一系列关键的建筑风格。这些风格重新定义了此类商业建筑的特点,也提供了一种能为开发项目增值的体验。
 
    首先,为了开发面向大海的这处地块,我们引入了一系列“阶梯式”的露台,贯穿不同的楼层。这让建筑看起来像与前面喧嚣的高架公路脱离了一般。其次,我们也横向移动了建筑,让人感觉建筑是由一系列层层堆叠的动态体块构成,而不是静态的单一体块。这样一来,天空下建筑独特的轮廓别有一番滋味。
 
    再次,建筑立面由一系列按照美学原则并置一起的不同元素构成:主要是窗户、阳台和空调机位。通过一系列贯穿立面的水平条纹,我们有意模糊了每个单独元素的概念。这些条纹在视觉上形成了横贯建筑的水平运动,同时也强调了不同体块移动和堆叠的属性。采用变化的灰度产生了水平条带所需的不同色调。这种水平条带的概念也被贯彻在建筑周边景观和硬景观元素之中。
 
    最后,通过在不同楼层中大胆运用特色照明、材料和环境标识设计,在室内体验中营造出了风格化的工业美感。同时建筑也提供了可以俯瞰大海的屋顶花园空间。从总体体验上来讲,该项目模糊了一般的商业空间和偏僻的工业空间之间的界限,取而代之的是创造了一处混合空间,为21世纪创意工作场所提供了令人欣喜的替代方案。

品牌化
办公楼的名字100PP来自地址100 Pasir Panjang的缩写,它不仅包含地址信息,而且唤起了富有活力的当代环境。数字“100”有象征意义,暗指完美和完整。

项目其它信息:
Submissions Architect: AC Consortium Pte Ltd
Contractor: CES Building and Construction Pte Ltd
C&S: Engineers Partnership LLP
M&E: HPX Consulting Engineers
Quantity Surveyor: Davis Langdon & Seah
 
(本文贡献方:archdaily,archcollege,iarch;组织:树状模式)
From the architect.OPENING QUESTION
How can the generic office building typology be transformed to create a more distinctive building?

CLIENT’S BRIEF
MOD was commissioned by CEL Development to strategise, brand and design a creative epicenter for the emerging black collar creative class, in the more gritty side of Singapore. In recent years, design firms have been migrating out of the CBD areas in waves, gravitating towards more affordable light industrial or warehouse districts, with larger floor plates and higher ceilings.

MOD’S DESIGN APPROACH
Ministry of Design\'s design for such a commercial building capitalizes on these key traits and also introduces a number of key architectural gestures. These gestures aim to redefine the nature of such commercial buildings and also to provide an experience that adds a substantial premium to the development.

Firstly, to exploit the sea-fronting context of the site, we have introduced a series of “stepped” balconies across the different floor levels. These allow the building to appear to be shifting away from the busy elevated highway fronting the building. Secondly, we have also shifted the building laterally to create a sense that it comprises a series of dynamic blocks stacked one above the other rather then a static singular block. This allows the building to create a unique profile against the skyline.

Thirdly, the facade of the building comprises a number of different elements which we bound together aesthetically: primarily the windows, balconies and air-condition ledges. We have intentionally blurred the definition of each element by layering a series of horizontal stripes throughout the facade. The stripes generate visually movement horizontally across the building and also emphasize the shifting and stacked nature of the different volumes. A palette of varying grays is employed to generate the variety of tones required for the horizontal banding. This horizontal striping is also applied consistently to the landscape and hardscape elements surrounding the building.

Lastly, the interior experience celebrates a stylized industrial aesthetic through the bold use of feature lighting, materials and environmental graphics across the different floors. Key interior spaces include the lift lobbies and passenger drop off point and the building also provides a roof top garden space overlooking the sea. When experienced in totality, the project blurs the boundaries between the predictable commercial space and the gritty industrial space, creating instead a hybrid space, which offers an exciting alternative for the creative workplace in the 21st century.

BRANDING
Derived from abbreviating the address 100 Pasir Panjang to 100PP, the name is both informative (of the address) as well as evocative of an energetic and contemporary environment. Symbolically, the number \'100\' alludes to perfection and completeness.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲




总平面
总平面
入口层平面
入口层平面
办公平面
办公平面
屋顶平面
屋顶平面


已邀请:

要发表您的看法,请先登录