美国巴吞鲁日大都会机场扩建(Baton Rouge Metropolitan Airport Extension) - WHLC Architecture

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:WHLC Architecture
地址:美国,路易斯安那州,巴吞鲁日(Baton Rouge, LA, USA)
设计团队:Rex Cabaniss, Micah Morgan (AIA)
面积:1347.09平方米(14500.0平方英尺)
完工时间:2014
照片版权:Treasure Tolliver , Tim Mueller
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。机场作为愉快旅行的出发点,应该是一个有活力的空间,能够拥有一些增强出发和到达机场的公共体验。巴吞鲁日大都会机场扩建部分的建筑为这座大都市展现了一种新鲜、新颖、热情的基调。
 
2001年,巴吞鲁日大都会机场进行了 一次大规模的扩建,受911的影响,当时正是社会安全增强的时候。机场原有的中央圆形大厅对公众不再开放,新的安监范围扩大,机场也就失去了它巨大的公共空间。
 
新增部分围绕中央大厅空间,创造出一些特别的但互相连通的新空间,来划分公共、乘客和安监范围。
 
新的乘客通道包围现有的圆形大厅,由一系列天窗和落地窗采光。尖细的Y形立柱减少了结构对空间的影响,让天花板有种上升的感觉。屋顶倾斜的金属面板凸显在外,犹如漂浮在空间之上的巨型机翼,将乘客引入到其中心弧形脊椎中。
 
乘客通道与中央圆形大厅直接连通,现在已恢复到它最初作为欢迎乘客到达此地的公共空间的功能。64英尺高的屋顶和天窗形成一个极具活力的空间,座椅和植物也为环境的温暖和舒适增添了几分姿色。
 
一面半透明玻璃墙将空间一分为二,在公共和乘客区域之间形成一道微妙的边界线。宽阔的安监区域藏在玻璃围合的墙后面,并有着极佳的视野。空间的清晰度在巴吞鲁日大都会机场有活力的公共场景中形成一种视觉上简洁又相互联系的空间体验。
 
(本文贡献方:archdaily,iarch;组织:树状模式)
From the architect.Airports best celebrate travel with dynamic spaces that enhance the communal experience of departure and arrival. The architectural expression of the newly expanded Baton Rouge Metropolitan Airport (BTR) sets a fresh, new, welcoming tone for the Capitol City.

In 2001, BTR received a major expansion, after which 9/11 brought increased security requirements. The Central Rotunda was no longer accessible to the public, as new Security Screening areas were added, and the airport lost its grand communal space.

The new addition expands upon the Central Rotunda space, creating distinct but interconnected spaces separating the public, passenger, and Security Screening areas.

The new Passenger Gallery wraps around the existing rotunda and is illuminated by a continuous skylight and floor-to-ceiling windows. Tapered structural Y-columns reduce the impact of the structure on the space, giving a sense of uplift to the ceiling. The sloping metal ceiling panels free of penetrations read as a sweeping airfoil structure that floats above the space, drawing passengers along its arcing central spine.

The Passenger Gallery flows directly into the Central Rotunda, now restored to its original vision as a public amenity space to celebrate arrival. The 64-foot tall ceilings and clerestories shape a dramatic space, while the seating and planting lend warmth and a comfortable scale.

A custom-graded opacity glass wall separates the two spaces, creating a subtle boundary between the public and passenger areas. The spacious Security Screening area hides in plain sight behind the glass enclosure walls. The resultant clarity of spaces creates a visually elegant and cohesive, communal experience within the dynamic public setting of the Baton Rouge Metropolitan Airport.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲






已邀请:

要发表您的看法,请先登录