墨西哥TecniA生物技术研究所(TecniA Biotechnology Institute) - Augusto Quijano Arquitectos

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Augusto Quijano Arquitectos
地址:墨西哥(Chablekal, Yuc., Mexico)
项目面积:5412.0 m2
完工时间:2014
照片版权:Tamara Uribe

项目简介:
来自建筑师的描述:这座生物科技大楼位于墨西哥Anahuac Mayab大学之内,是一座为能源公司研究和开发替代可再生能源项目所建的大楼。

项目简介
项目位于校园的西端,这是一个具有未来发展可能性的区域,建筑所追求的是尽可能小地给这片区域带来不良影响。这是一座笔直、细窄的建筑,正南北的朝向以求获得最好的日照与通风,并与总体规划相呼应。新建筑创造了一种全新的立面。从远处看,它就像一个小房子。建筑与景观相互渗透,并轻巧地嵌入到校园中。
建筑构成仅包含两个要素,实验室和工作空间为中央躯干,周边流线方便将来与其他建筑之间相互联系,这也使得建筑整体拥有凉爽通风的环境。
横向的流线不仅清晰地连接了建筑各组成部分,它也解决了大学建筑的一些连续性问题,并将内外联系在一起。

建筑设计
生物技术研究所采用恰当的方法,以获得北向的均质光线并保护自己不受南向阳光的直射。
周边的横向连廊衔接了建筑功能区的不同部分,连通所有楼层的主楼梯位于建筑的中心位置。
一楼容纳了实验室、办公空间及辅助空间,例如自助餐厅、会议空间及礼堂空间。二层的空间主要提供给小公司,而顶层的空间则提供给大公司。
建筑内部空间的组织源自对于行为活动的分析。它是由公共到私密,由室外到室内,从开放到封闭进行排列。

形式处理
外立面展现了在设计过程中从未丢失的建筑整体性,并强调了建筑所包含的不同功能。所采用的唯一语汇便是:混凝土架子。南北两向外观形式的节奏变化的产生取决于阳光和景观。朝南的更加封闭,而朝北则更加开放。
该形式语言通过暴露在外的垂直支架来实现体量的统一,并且有助于通风与照明。这种处理方式使得该建筑看起来十分的轻盈,使得人们能够亲近自然,并昭示了其公共性的特点。外观的金字塔形是由一组斜墙所组成,这种形式参考了前西班牙的建筑。

斜墙所对应的区域为办公区和辅助区域,有凸出支架的另一端是研究区。这种双重的外观清晰地表明了建筑中的不同功能区。
礼堂位于建筑西侧的末端位置,其形式包含一组倾斜的实体的墙,也由此反映出建筑不同功能区的形式处理方式。

东立面所产生的倾斜创造出了一个花园空间,这个空间有助于避免太阳直射并且在室内形成清新通透的感觉。花园空间引入了东向盛行风并使得它在建筑内部流通。逐层退台形成的花园露台朝向校园开放,并被包裹在混凝土预制桁架之中——以此来强调其几何感。

我们提出使用素混凝土是由于其低廉的维修费用,并且以预制构件进行搭建保证了建筑施工的速度,另外能够避免对大学日常生活产生影响。

项目其它信息:
Project: Augusto Quijano Axle
Structures: PREDECON
Prefabricated Elements: PREDECON
Construction: IDIMSA, de C.V.

(本文贡献方:archdaily,archgo;组织:树状模式)
From the architect.The Biotechnology building is within the Anahuac Mayab University campus, a building for research and development for companies seeking alternatives to renewable energy projects due to wind and solar radiation conditions that are particularly good in the Yucatan Peninsula, with very specific research needs within a dynamic international framework for innovation and development.

The first stage houses laboratories and spaces for companies that are supported by research developed in Mayab University.

The project.

Located in the west end of the campus, in a site with the possibility of future growth, the building seeks to impact the space as little as possible. It is a straight, thin building, oriented north-south, to take in the best lighting and ventilation. The order and geometry seek to recover the trace marked by the Master Plan, and to relate the open space and circulation with the new building, which will be a continuation of these.

The composition is achieved with only two elements, laboratories and work spaces as a central body, and the perimeter circulations which enable future connections with other buildings, resulting in a cool and airy environment.

The horizontal circulation not only articulates elements of the composition, but solves a number of continuities with the University buildings. It organizes the views and the space both to the outside and inside.

The new building is planned at the corner of the campus, creating a new facade which continues the existing route marked by the campus circulation. The articulation with the rest of the assembly is achieved with circulations. From a distance, it reads like a small building. The building is permeable to views, and is inserted into the campus lightly.

Architectural Design

The Biotechnology Institute continues the same principle of correctly oriented linear buildings which seeks to capture the northern uniform light and to protect itself from southern sunlight. The new building has three levels. The scheme arises from differentiating the architectural program.

Perimeter horizontal circulation links the different parts of the program and allows future adjustments and organizational changes without losing its order. The main staircase articulates all levels and is located in the central part of the building.

The ground floor houses laboratories, offices and support services such as cafeteria and meeting spaces such as a subdivisible auditorium. The first level houses spaces for small businesses and the last level houses spaces for the biggest companies.

The internal organization of the buildings arises from the analysis of activities. It ranges from the most public to the less public. From the outside inwards. From the open to the closed.

Formal treatment

In relation to formal treatment, facades represent the organization without losing architectural unity, highlighting different functions. One language only: concrete brackets. The variation in the rhythm of both facades generates different forms depending on the sunlight and the views. More closed to the south, more open to the north.

The formal language is through exposed perpendicular brackets achieving a reading of the total mass and allowing ventilation and lighting. The formal treatment makes the project seem very light, allowing one to access naturally, emphasizing its public character. And its reading in perspective is perceived as a pyramid that is configured by a pair of inclined walls, referring to pre-Hispanic architecture.

With the sloping walls it responds to offices and support areas, and with the protruding brackets in the opposite direction and vertically to the research area. This double reading clearly defines the architectural program and is a gesture of receiving and responding to the Campus.

At the west end, the auditorium is located on the ground floor, closed with a treatment based on a pair of inclined solid brackets, thus reflecting the formal treatment of the architectural program

The slope of the east facade produces a garden space, which serves to protect from the sun and creates a fresh and airy feel inside. It takes the eastern dominating winds and directs them to the circulation. The levels generate garden terraces that open to the Campus and are contained by concrete prefabricated trusses that emphasize the geometry.

The north facade is developed likewise but vertically. The structure is the formal language, achieving an architectural and constructive whole.

The basic intention in the construction aspect of the project was to design a modulation, allowing a rationalization of the construction process, reflected in an economy of resources used for the construction of the building.

We proposed the use of exposed concrete due to its low maintenance, developed through prefabricated elements that provide speed of execution, and to prevent affecting the daily life of the University.

The structural solution, is linked directly to the general composition of the building, this integration is established through rigorous modulation of the project every 90 cm. This achieves structural modules modules of 7.20 x 10.80 m.

Materiality

For the selection of materials and finishes, we took into account the characteristics of the existing environment, so as to enable the integration of the building with the rest of the Campus.

The criteria for the use of materials is to use them in a contemporary way, from the exposed concrete as the main expressive element and shaping the formal treatment of the building, they are related through the compositional module that is expressed in the facades. The module governs all elements both in elevation and in plan.

The image arises from the very idea of representing the architecture of the campus, with a contemporary attitude and language, 30 years after the construction of the first classroom building at Mayab University.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲




















一层平面
一层平面
二层平面
二层平面
入口层平面
入口层平面








已邀请:

要发表您的看法,请先登录