荷兰PWN供水公司总部改扩建(Headquarters PWN) - Kraaijvanger Architects

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Kraaijvanger Architects
地址:荷兰(Velserbroek, Netherlands)
设计团队:Daniela Schelle, David Hess, Remco Visser, Hans Dopper, Jan Dorsman, Martin van Kessel, Stephanie Ganeff, Patrick Keijzer
面积:7556.0 平方米
完工时间:2015
照片版权:Ronald Tilleman

项目简介:
来自建筑师的描述:经过Kraaijvanger建筑公司大规模的改造和扩建后,水务公司PWN在Velserbroek的新总部已经开放使用。一个光线充足、通透的全新中庭位于建筑中心,作为水务公司的一个展示空间。这个中庭连接了建筑的各个区域并促进了各部门之间的交流。室内经过了全面的翻新,而且正面的窗户也经过改造,能够更好地隔热。最后,有一个全新的系统来贮存地下的热能,同时还有气候调节功能的天花板为建筑降温。

无处不在的水
PWN的身份为其新总部的设计提供了灵感。水成为一个重要的主题,因为这家公司主要业务是为北荷兰省提供干净的饮用水。这通过建筑前面的水池来明显体现,在晴朗的日子,水池能反射太阳光到屋顶的底面。新建部分同样使用了透明材料和圆润的形式。巨大的玻璃窗在临水一面像是起伏的波浪,而室内一面的曲线则令人想起沙丘景观。

一个灵活的工作场所
新的室内设计基于灵活工作的概念来展开。交流阶梯和虚空间有利于各部门之间加强联系。不同的区域确保了员工总能找到最适合手头工作的办公场所。这里有动态的区域,里面有很方便的会议室,还有安静的区域,适合需要集中注意力的人在此工作。设计密切关注了声学效果,确保这些不同的工作方式能愉快地共存。

项目其它信息:
Project Architect: Hans Goverde
Advisor Structural Engineering: Pieters Bouwtechniek
Advisor Electrical Engineering: Royal Haskoing DHV
Advisor Building Physics: DGMR
Advisor Building costs: BBN

(本文贡献方:archdaily,archgo;组织:树状模式)

From the architect.Water companyPWN has opened its new headquarters in Velserbroek after an extensive renovation and expansion by the Kraaijvanger architectural firm. A new light-filled, transparent atrium at the heart of the building serves as a showpiece for the water company. The atrium links the building’s constructional elements and promotes communication between departments. The interior has undergone a comprehensive facelift, and the front windows have been renovated and better insulated. Finally, a new system stores thermal energy in the ground, while climate-control ceilings cool the building.

The renovation became necessary after the merging of several company offices rendered the previous premises too small. In any case, the 1980s building had ceased to meet requirements. It made an insufficient impact, in spite of the architect Abe Bonnema’s once-cutting-edge design. And the interior architecture was outdated. Consisting of more than a kilometre of corridors lined with cellular offices, it was environmentally unfriendly and uncomfortable.

Water everywhere

PWN’s identity provided inspiration for the new design of its headquarters. Water serves as a key theme, since the company’s primary job is supplying the province of Noord-Holland with clean drinking water. This role is visibly evoked by the pool in front of the building, which reflects sunlight onto the underside of a freestanding roof on bright days. The new construction also makes use of transparent materials and rounded forms. The large glass window facing the water feature undulates like a wave, and curves in the interior call to mind dune landscapes.

A flexible workplace

The new interior design is based on the concept of flexible working. Communication stairs and voids facilitate relations between departments. Different zones enable employees to work wherever best suits the task at hand. There are dynamic zones with easily accessible meeting areas and quiet zones where people can do work requiring concentration. Careful attention has been paid to acoustics, ensuring these different ways of working can happily coexist.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲







已邀请:

要发表您的看法,请先登录