越南胡志明市某狭小地块住宅翻新(2.5 House) - Khuon Studio

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Khuon Studio
地址:越南,胡志明市(Tan Bình, Ho Chi Minh, Vietnam)
主持建筑师:Tuan Huynh Anh
合伙人:Tam Vu Thi Thanh (Khuon Studio), Nga Nguyen Thanh (Casa ID).
完工时间:2015
照片版权:Thiet Vu

项目简介:
来自建筑师的介绍:这个项目是翻修一个紧紧挨在西贡小巷边的房子。

房子被局限在一个6.5米宽、2.5米深的地块上,虽然空间促狭,但是由于它是沿着小巷横向布置,房子的采光和通风能力都是极好的。

房子里住着年轻的三口之家,设计师满足他们的一切需求,倾力为他们打造一个舒适温馨的家。

一楼设有家庭娱乐室、餐厅和厨房。为了能更加灵活地布置功能,充分利用空间,地板架起,底下的空间可以用来储物,地板上安装的垂直升降台面可以用作餐桌。

二楼和夹层是父母和孩子的两间卧室。为了良好的采光通风和扩展空间,室内设计采用了开敞式平面布置。私密空间采用了可以滑动的竹门。卧室区的地板也被架高,来增加储物空间。所有这些重要的因素都使得这个舒适的家看上去更加宽敞明亮。

凑巧的是业主和建筑师都喜欢阳光和植物,这就是为什么半个阳台上都是植物箱,这为主卧的风景增添了一抹珍贵的绿色。

阳台的另一半被掩映在一堵镂空的墙后,这堵墙既能透光也能保护隐私。

阳光透过屋顶上的自动灌溉植物箱的植株,在二楼撒上一片交织的光影,为儿童房增色不少。

年轻的小夫妻有着现代的生活方式和开放的思想,他们允许设计师去掉楼梯上栅栏一样的扶手和其他一些繁琐的的细节,解除一切空间上的限制,让它们完美融合。

(本文贡献方:archdaily,archcollege;组织:树状模式)
From the architect.The project relates to refurbishment of a house modestly located alongside one of Sai Gon alleys.

The site confines itself to 2.5 m depth and 6.5 m width. Although its scale is quite humble but with it the capacity of light utilizing and ventilation as it stretches alongside the narrow alley.

The inhabitants consist of 3 members of a young family. It makes sense for an interesting task as accommodating them with all their needs for a comfortable life in this cozy space .

The ground floor incorporates the family room, dinner room and the kitchen. In order to make these functions operate flexibly and maximize space utilizing, floor is raised to leave space under for storage and also serve as dinner bench for vertical lift table.

Upper floor and a mezzanine contain 2 bedrooms for the parents and child. Interior design concept aims to open-plan bedrooms in terms of good lighting and ventilation, along with broadening the space. Private space is enclosed by flexible sliding bamboo doors. In the bedroom, again, raised floor is used to leave space under for storage and entire vacant area above. All these are key factors that make the cozy space seems to be broader and lighter.

The client and architect coincidentally share the same interest in natural lighting and plants. This explains for half of the balcony is plant box, add little precious green color to the view from master bedroom.

The rest of balcony is hidden behind a patterned concrete block wall. This rigid veil allows the light to go inside but the sight from nearby neighbor.

Light well combines with automatic irrigation plant box on the roof together bring light and cast shadow over upper floor, also depict lush screen for the child’s bedroom.

The young clients, who have modern lifestyles and free minds, grant the architect the elimination of fence-like railing of stairs and so on other intricate details in order to wipe out all the space limits and lead them to harmonious combination.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲












已邀请:

要发表您的看法,请先登录