国立台北大学图书馆(Taipei Univesity Library) - LIAO Architect & Associates

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
Architects: 廖国诚建筑师事务所(LIAO Architect & Associates)
Location: 新北市三峡区大学路151号台北大学三峡校区(National Taipei University San Shia Campus, No. 151號大學路 Sanxia District, New Taipei City, Taiwan 237)
Architect in Charge: Liao, Kuo-Cheng
Area: 20309.0 sqm
Project Year: 2014
Photographs: Xiao Xiong Liang Yan photography

项目简介:
官方说明:
台北大学新的图书信息中心,位于校园正中主轴,面对校门;期以优良学习环境的塑造,发挥校园地标功能,日间夜景皆能突显在三峡莺歌地区。

建筑配置除考虑使用管理机能将图书馆与信息中心分为前后二个量体外,首要呼应校园主轴将图书馆再切为南北二块;轴线由校门经大草坪广场,延伸而入图书馆创造一段供师生民众互动的街道-新绿智道,穿过信息中心到达人工湖畔户外表演场,视线远眺鸢山。

脱开量体形成各区块以分置图书馆各种机能,保持空间弹性且各具属性与功能关系。 二量体间的联系空间作为阅览座位区,提供崭新的阅读空间经验;切开的量体,引入自然光,视野开阔穿透空气流动。

环境涵构的历史资产与自然景观,图书馆的联想象从书架上随手摘书、陶瓷捏塑、远处山峦起伏、湖面波纹上下;启发弧线滑顺处理外观表层的构想,不仅是视觉冲击的趣味也是空间的惊喜。

尝试将图书馆"Open",知识开启,空间经验开展、开放给每个人,没有墙的束縳,充满自然光,空间通透而充满惊喜。 丰富的学习不只来自书本,也来自媒体沟通、环境与建筑、自然,更重要来自人与人的互动。 以能提供丰富信息流通,相互激励学习的环境建造成功的图书馆。

以下为翻译:
国立台北大学图书馆坐落在新北市三峡区,这里既有当地三峡旧街文化,又有台湾北部莺歌区瓷器艺术历史。

图书馆向来被看做是教育机构的标志。一般情况下,大多数图书馆都是生硬的混凝土建筑,周边环境严格把控,出于安全考虑只安排一个出入口。这确实保证了图书馆安静的环境和藏书的安全。

但是,设计师设想将图书馆变成自由交流知识流动的开放空间。因此,国立台北大学图书馆的概念是在空间内创造不同元素之间的互相作用,包括人、书、媒体、建筑和环境之间的影响。设计师相信这些元素之间的互相作用可以让人们获得比预计更多的知识。设计师希望图书馆这种开放建筑是一个可以让学生轻易获取信息的开放场所,可以让学生在精心设计的空间布局内积极分享知识。

设计师取代原有的一幢混凝土建筑模式,将建筑分成三个部分且各自拥有独立的入口。设计师将轴线嵌入到项目中将主要出入口与背面的湖链接,将城市街道与图书馆活动大厅相联系。

建筑包括各种不同的有机功能,比如图书馆、展览厅、书店、学生中心和咖啡吧。这些功能在图书馆创造了放松愉悦的氛围,增加了人与人之间的社交活动。另外,设计师根据图书馆场地条件设计了浮桥,这些桥连接图书馆的各个部分,学生可以在相对不同的视野下体验自然。

对于外部设计,设计师希望将图书馆本身的主要元素——书体现出来,作为一个标记。于是,设计师将读者们将书从架子上拿下来,逐渐将书拉开结合柔软的织物样式形成的柔软优美曲线作为建筑的外表面。外表设计结合窗户将大量自然光带入图书馆内部,而空间形成的浪漫氛围,让读者们沉浸其中。

设计师在这个项目中努力追求的是将图书馆变得开放,创造愉快的阅读体验。人们来这里不只是看书,他们同时也是与环境和其他人交流。设计师提供的是图书馆的不同构想,将阅读上升到生活体验。

这个项目获得了2008年国立台北大学图书馆方案竞赛的第一名,图书馆已于2014年初建成并对大众开放。

其它信息:
Project Manager: Wei, Zhuan-Chuan
Concept Design Manager: Johnny Chiu
Team Member: Jiang, Ze-Yi; Yan , Shang-Min; Ling, Pei-Geng; Zhuang, Yu-Fen; Huang, Jian- Wei; Su, Chun-Ru; Wang, Shi-Jie; Yang, Xiang-Qun
General Counsel : Zhang, Zhe-Fu
Aesthetics Consultant: Johnny Chiu
Structural Engineers: New Construction Engineering Consultants Ltd.
Electrical Engineers: DAI MING electrical technician Firm
Plumbing Engineers: DAI MING electrical technician Firm
Air conditioning Engineers: HONG HUI Development Engineering Co., Ltd.
Landscapes Architects: HUA GU Engineering Consultants Ltd.
Interior Design: Daylight Architects
 

From the architect. National Taipei University Library is located in sanxia district, New Taipei City, embracing the local culture of sanxia Old Street and the history of porcelain art in Yingge District in northern Taiwan.

A library has always been recognized as an icon for any of educational institutions. Traditionally, most libraries are stiffly built in concrete with strictly controlled environment and single entrance of security concern. It does achieve the goal of providing the quiet space and the storage for books.

However, we conceived the future library as an open space with free flows of knowledge exchange. Thus, the main concept of National Taipei University Library is creating interaction amongst different characters within the space - human, book, media, architecture, and environment. We believe that these interactions allow people to gain more knowledge than we imagine. We expect the library as an open building where students are able to easily access all the information and spaces, also actively share their knowledge and experience through a well-designed site plan.

Instead of building a huge concrete architecture, we decided to slice it into three parts with organized entrances of each. The axis was inserted to the program which links the main entrance to the lake at the back, and the concept of urban street was applied to create a plan of activity mall in the library.

It includes spaces with diverse vital functions such as library, gallery, bookshop, student centre, and cafe. This creates a relaxed and welcoming ambience in the library which actually encouraging prosperous social activities to happen between people. Also, we opened up the library to the site condition through a floating bridge connecting separated structure that students can experience the nature from a relatively different perspective.

For the exterior design, we like to create a signature which relates to the library itself - book. So we turned the actions of people taking the book out of the shelf and literally opening a book into the gentle curves with soft texture as the facade of the building. Its design combining with windows also brings plenty of diagonal nature daylight into the library that it creates the romantic atmosphere within the space for people to indulge in.

What we tried to do in this project is opening up a library and making the pleasant reading experience. People visit here not only for particular purpose, instead, they come here to interact with others and the environment. We provide a different thinking of the library which extends the idea of reading to a wider concept of life experience.

We were rewarded the first prize of the design competition of National Taipei University Library in 2008, and the building is completed and opened to public since early 2014.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲












































已邀请:

要发表您的看法,请先登录