德国VitraHaus展馆 - 赫尔佐格和德梅隆(Herzog & de Meuron)

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Herzog & de Meuron
Project 2006-2009, realization 2007-2009
地址:Weil am Rhein, Germany 
图片版权:缺失,搜索整理而成的
 
项目简介:
家具品牌Vitra的展区一直被视为建筑博物馆,那里云集了很多建筑大师的作品:Frank Ghery, Zaha Hadid, Alvaro Siza, Tadao Ando, Jean Pruvé, Nicholas Grimshaw, Buckminster Fuller 以及 SANAA
 
其最新成员是VitraHaus展馆。这座像积木一样堆积起来的怪房子是瑞士著名建筑师Herzog & de Meuron 为Vitra设计的。
 
2004年1月,Vitra发布了其家用家具系列作品,其中包括对当代设计师的作品经典设计的翻新及生产。Vitra公司早先面向的是办公家具和商业客户,现在,公司创立了家用系列这个新方向,针对那些有设计兴趣的个人用户。
 
由于Weil am Rhein的Vitra 展区内部没有足够的空间展示其家具系列作品,因此在2006年委托Herzog & de Meuron设计了VitraHaus展馆。VitraHaus独特的外观和优厚的地理位置,不仅使原本就出色的建筑群更为锦上添花,更成为了Vitra展区的重要标志。位于场地北边、家具产品园区围栏前的vitrahaus,与该区域的另外两座建筑相邻:弗兰克·盖里的vitra设计博物馆(1989)和安藤忠雄会议中心(1993)。场地的尺度足够大,这使得这座新建筑建造的位置与Vitra设计博物馆及旁边的门房保持合适的距离,让绿地一直延续到新建筑前,成为当地的典型景观。

VitraHaus的设计概念包含了两个重复出现在Herzog & de Meuron作品中的主题——原型屋和堆积体量。在Weil am Rhein这个项目中,其概念更强烈地回到了ur-house(原型屋)这一主题,因为这个5层建筑的主要目的就是展示家居用品。根据室内空间的性质和尺度,VitraHau采用了“家居尺度”这一概念,通过这样的设计,展厅能够创造出一种顾客熟悉的家居环境体验。除了少数几个房子外,每一独立的模块房子都是相同且抽象的。这些模块房子只有山墙面是采光的,侧墙外观效果则像是机械冲床挤压而成的。这12个房子像积木一样堆积构成这座5层楼,某些地方甚至惊人地悬空了49英尺。乍看之下,这些房子杂乱无章,实际上,它们在空中创造了独特的3维效果。

这些房子外墙涂上了炭色的stucco涂料,使其与周围的景观相应成彰。VitraHaus展馆像是一个微型的垂直城市,成为这个园区的标志。一片木地板区域标识出中心的开放区域,它的周围是会议区,Vitra设计博物馆椅子的展示区,商店,带接待室和盥洗室的门厅以及咖啡厅这5个功能区。宾客可以坐电梯直达4楼,从那里开始回转向下一路参观。当走出电梯时,透过房间北端的玻璃窗,可以看到Tüllinger山壮美的景色。当宾客在室内活动时,可以感觉到空间的丰富性和随意性,而实际上,这些方位都是根据周边的景色确定的。

室内的复杂变化不仅仅来自每一独立模块之间角度的穿插组合,更因为其中还包含另一种几何概念。所有的楼梯都经过整合,在房子的内部创造出一条连接上下的蜿蜒变化的通道,就像孔洞一样,时而展示了房子之间迷人的视觉关系,时而挡住了视线。室内的墙面涂成白色,这样能更好的展示家具。

VitraHaus展馆长187英尺,宽177英尺,高69.8英尺,是园区内最高的建筑。水平延伸的房子是生产类建筑的一般思路,但VitraHaus却背道而驰。它是垂直的,占地很少,拥有开阔的视野。在展馆里可以看到周围的风景和整个厂区的情况,同时也代表了家用系列产品的概况。其室内空间和室外空间相互渗透,直角空间和多边形空间相结合。这样,室内创造出了一系列让人惊喜的空间——或者说是“秘密世界”(Herzog & de Meuron说到),这很容易让人联想到无尽的迷宫空间。通过建筑中的通道,宾客可以畅游在Vitra的家具世界中,最后回到他们出发的地方。

VitraHaus的日景和夜景各有特色。晚上,透视看起来是反向的。白天, VitraHaus融合在周围的景观中,但当夜色降临,明亮的室内成为主角,而它的外部结构仿佛消失了一般。房间打开了,明亮的玻璃山墙成为了展示屏,炫动的光芒闪烁在Vitra园区和周围的田园风光中。
 
其它信息:
Herzog & de Meuron Team:
Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Wolfgang Hardt (Partner in Charge)
Project Team: Guillaume Delemazure (Associate, Project Architect), Thomasine Wolfensberger (Associate, Project Architect), Charlotte von Moos (Project Architect)
Katharina Rasshofer, Harald Schmidt, Sara Secci, Nicolas Venzin, Isabel Volkmar, Thomas Wyssen

Client: 
Vitra Verwaltungs GmbH, Weil am Rhein, Germany

Planning:
Architect Planning: Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
Architect Construction: Mayer Baehrle Freie Architekten BDA, Lörrach, Germany 
Structural Engineering: ZPF Ingenieure AG, Basel, Switzerland
Landscape Design: August Künzel Landschaftsarchitekten AG, Basel, Schwitzerland
HVAC Engineering: Krebser und Freyler Planungsbüro GmbH, Teningen, Germany, Stahl + Weiss, Büro für Sonnen Energie, Freiburg, Germany
Construction Management, Plumbing, Mechanical, Electrical Engineering: Krebser und Freyler Planungsbüro GmbH, Teningen, Germany
Façade: Frener & Reifer Metallbau GmbH/Srl, Brixen/Bressanone, Italy
Kitchen Design: Edgar Fuchs GmbH, Kirchentellinsfurt, Germany
Curtain Design: Création Baumann, Weberei und Färberei AG, Langenthal, Switzerland

Specialist / Consulting:
Building Physics, Acoustics: Horstmann und Berger, Ingenieurbüro für Bauphysik, Altensteig, Germany; 
Fire Protection: IBB Grefrath Ing. Büro, Sallneck (Lörrach), Germany
Lighting: Ansorg GmbH, Mülheim/Ruhr, Germany
Interior Fitting: Visplay International GmbH, Weil am Rhein, Germany
Graphics: Graphic Thought Facility, London, United Kingdom
Multimedia: Zihlmann electronics GmbH, Freiburg, Germany

Building Data:
Site Area: 12,349sqm / 132,924sqft
Building Footprint: 1,324sqm / 14,251sqft
Building Dimensions: Length: 57m (max) / 187ft, Width: 54m (max)/ 177ft, Height: 21m / 69ft
Gross Floor Area: 4,126sqm / 44,412sqft
Number of Levels: 1 underground + 5 above ground

Program:
Ground Floor: 
- Reception / foyer
- Café
- Vitra Design Museum Shop
- Business lounge
- “Vitrine” 
Floors 1 - 4: 
- Showrooms Vitra Home Collection
Basement: 
- Storage
- Service and maintenance 
- Restrooms for visitors and employees
Reception / Foyer:
- “Welcome Area”: main entrance / information desk
- Cloakroom for visitors and employees
- Delivery
Café: 
- Kitchen 
- Bar 
- Café (80 seats)
- Terrace
Vitra Design Museum Shop: 
- Ground floor: Vitra Design Museum Shop, service counter
- First floor (partial area): Vitra Design Museum Shop
- Presentation Room 
Business lounge:
- Presentation room for max. 132 people 
“Vitrine”: 
- Loung Chair Atelier
Yard: 
- Outside area ground floor
- Public gathering space
- Connection to Vitra Design Museum and parking lot
- Main entrance VitraHaus 
 
Contact information & opening hours:
Ray-Eames-Str. 1
D-79576 Weil am Rhein
+49 (0)7621 702 3500
vitrahaus@vitra.com

Mon-Sun: 10am-6pm
24 December 10am-2pm
 
本方贡献方:herzogdemeuron,vitra campus,archdaily,archgo(翻译)等 ,组织:树状模式
Over the years the Vitra Campus has become an architecture museum, featuring works by the most renowned architects:  Frank Ghery, Zaha Hadid, Alvaro Siza, Tadao Ando, Jean Pruvé, Nicholas Grimshaw, Buckminster Fuller and SANAA (under construction).
 
The latest addition to the complex is the VitraHaus building, a series of stacked pitched-roof boxed, designed by Herzog & de Meuron for Vitra\'s Home Collection:
 
In January 2004, Vitra launched its Home Collection, which includes design classics as well as re-editions and products by contemporary designers. As a company whose previous activity was primarily focused on office furnishings and business clients, Vitra created the Home Collection with a new target group in mind: individual customers with an interest in design.

Since no interior space was available for the presentation of the Home Collection on the Vitra Campus in Weil am Rhein, the company commissioned Basel-based architects Herzog & de Meuron in 2006 to design the VitraHaus. Thanks to its exposed location and striking appearance, it not only enhances the already outstanding ensemble of Vitra architecture, but assumes the important role of marking the Vitra Campus. Standing on the northern side of the grounds in front of the fenced perimeter of the production premises, the VitraHaus joins two other buildings in this area, the Vitra Design Museum by Frank Gehry (1989) and the Conference Pavilion by Tadao Ando (1993). The ample size of the plot made it possible to position the new structure a good distance away from the Vitra Design Museum and adjacent gatehouse, making room for an extension of the orchard meadow in front of the buildings, a typical feature of the local landscape.
 
The concept of the VitraHaus connects two themes that appear repeatedly in the oeuvre of Herzog & de Meuron: the theme of the archetypal house and the theme of stacked volumes. In Weil am Rhein, it was especially appropriate to return to the idea of the ur-house, since the primary purpose of the five-storey building is to present furnishings and objects for the home. Due to the proportions and dimensions of the interior spaces – the architects use the term ‘domestic scale\' – the showrooms are reminiscent of familiar residential settings. The individual ‘houses\', which have the general characteristics of a display space, are conceived as abstract elements. With just a few exceptions, only the gable ends are glazed, and the structural volumes seem to have been shaped with an extrusion press. Stacked into a total of five stories and breathtakingly cantilevered up to 49 feet in some places, the twelve houses, whose floor slabs intersect the underlying gables, create a three-dimensional assemblage – a pile of houses that, at first glance, has an almost chaotic appearance.
 
The charcoal color of the exterior stucco skin unifies the structure, ‘earths\' it and connects it to the surrounding landscape. Like a small, vertically layered city, the VitraHaus functions as an entryway to the Campus. A wooden plank floor defines an open central area, around which five buildings are grouped: a conference area, an exhibition space for the chair collection of the Vitra Design Museum and a conglomerate comprising the Vitra Design Museum Shop, the lobby with a reception area and cloakroom, and a café with an outdoor terrace for summer use. A lift takes visitors to the fourth storey, where the circular tour begins. Upon exiting the lift, the glazed northern end of the room offers a spectacular view of the Tüllinger Hill. The opposite end – where the glass front is recessed to create an exterior terrace – opens to a panorama of Basel with the industrial facilities of the pharmaceutical sector. As one discovers on the path through the VitraHaus, the directional orientation of the houses is hardly arbitrary, but is determined by the views of the surrounding landscape.

The complexity of the interior space arises not only from the angular intersection of the individual houses but also from the integration of a second geometrical concept. All of the staircases are integrated into expansive, winding organic volumes that figuratively eat their way through the various levels of the building like a worm, sometimes revealing fascinating visual relationships between the various houses, at other times blocking the view. The interior walls are finished in white in order to give priority to the furniture displays.
 
With maximum dimensions of 187 feet in length, 177 feet in width and 69.8 feet in height, the VitraHaus rises above the other buildings on the Vitra Campus. The deliberate intention was not to create a horizontal building, the common type for production facilities, but rather a vertically oriented structure with a small footprint, which grants an overview in multiple senses: an overview of the surrounding landscape and the factory premises, but also an overview of the Home Collection. Just as interior and exterior spaces interpenetrate, so do two types of forms: the orthogonal-polygonal, as perceived from the exterior, and the organic, which produces a series of spatial surprises in the interior – a ‘secret world\' (in the words of Herzog & de Meuron) with a suggestive, almost labyrinthine character. On their path through the five stories, visitors traverse the Vitra Home cosmos, ultimately returning to their starting point.
 
The VitraHaus has a daytime view and a night time view. In the evening, the perspective is reversed. During the day, one gazes out of the VitraHaus into the landscape, but when darkness falls, the illuminated interior of the building glows from within, while its physical structure seems to dissipate. The rooms open up; the glazed gable ends turn into display cases that shine across the Vitra Campus and into the surrounding countryside.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲







































































已邀请:

要发表您的看法,请先登录