项目概况:
建筑设计:Sutherland Hussey Harris
位置:中国四川成都 Chengdu, Sichuan, China
建筑面积:65000.0 m2
完工时间:2016
照片版权:Arch-Exist Photography , Courtesy of SHH  
*入围the 2017 Civic Trust Awards
*该博物馆已于2016年6月开放。
 
项目简介:
成都博物馆新馆自2010年全面启动建设,是西南地区规模最大的城市博物馆。
 
​新馆位于成都市天府广场西侧一块狭长的基地上,毗邻四川省图书馆、四川美术馆、四川科技馆,占地面积约17亩,总建筑面积65000平方米,内部空间划分为公共活动区、展陈区、文物库区、办公区等。主体建筑分为南楼和北楼:南楼地上主要为行政区,地下为学术报告厅(多功能厅);北楼主要为展示区,首层为大厅、放映厅、一号临展厅,地下一层为二、三号临展厅,地上二层至三层为成都历史文化陈列古代篇,四层为近世篇和民俗篇,五层为中国皮影木偶展,总展陈面积 14000平方米,展线长度1500米。
 
特色:
①外观呈“金镶玉”造型,外饰面采用2万块德国造铜板(铜合金板)进行装饰,铜板幕墙面积约20000平方米,是目前已知国内最大的铜材饰面单体建筑。
②它地上有5层地下有4层,建筑面积近6.5万平方米,是西南地区规模最大的城市博物馆。
③值得一提的是,在博物馆4楼至5楼夹层,还有一个长100多米观景长廊,市民在此休息时,可一览天府广场的美景。
 
在狭长的基地上建筑的体量最大化,如何处理好与紧邻的天府广场之间的关系,拥抱与共享这个巨大的公共空间。建筑通过扩大公共门厅以及打造一条观景长廊,同时邻广场的立面上采用了一层网格状透明的“面纱”。晚上,网格会更加透明,把金色的光芒传出去。

建筑内部采用各种切口和空洞来界定,大块玻璃建造的南立面将光线与景观带入到内庭。
 
以下为翻译:
在2007年中国四川成都博物馆新馆国际设计竞赛中,萨瑟兰-赫西建筑事务所(Sutherland Hussey Harris)与北京泛道国际设计公司(Pansolution)联手设计的方案获得一等奖。

天府广场有着悠久的历史,曾是老成都的中心,如今又一次成为了城市心脏。科技博物馆坐落在广场的北侧,广场的正中央是一座毛主席雕像,矗立在横跨城市南北的中轴线上,广场的东侧规划建一座音乐厅。

成都博物馆新馆坐落在广场西侧,在建筑体量与天府广场相契合前提下,最大限度的展现它别具一格的外立面设计。同时利用博物馆简约的直线型结构,建筑将广场空间进行限定,建立一个庄严肃穆的围合关系。建筑还通过一个自博物馆内延伸到外部公共门厅通廊和天府广场建立了巧妙地联系。

狭长的场地加强了建筑与公共区域的接触,与天府广场产生了戏剧性的关系。建筑如同一个巨大的文物坐落在市中心,大气端庄,外立面为合金与铜的结合,纹理在光影中自然变幻,采用通气通风的金铜网。建筑的东立面,首层设置抬高的平台,一层为玻璃幕窗,加强室内外的视觉交流,其余立面均为封闭的金铜外壳,室内围合了多间大型封闭展厅。

新馆标志性的入口形成了气势恢宏的室外公共空间,为市民打造可以开展集会与各种文化活动的场所,有时广场上可以举办当地传统集市。新馆的大门与始建于16世纪的中国西南部著名的皇城清真寺建立重要的联系纽带。同时,想要进入剧院以及博物馆办公室,均需要穿过博物馆大门。

新馆需要扩张到65000平方米,馆内有自然风貌史和历史与民间等展厅,可容纳800名观众的皮影戏剧场,以及1000平方米的临时展厅。在建设过程中,设计团队曾面临一个巨大的挑战,馆内最大的展厅跨度达30米,但同时要保证建筑的隔震级别到达8级。此外,地铁可以通向新馆的北侧,因此部分建筑是在地铁隧道上搭建的。

钢制的斜肋构架构建起整栋建筑,并形成了包围整个温控的大厅结构外壳。建筑延伸至地下24米,地下部分有保护商店、剧院和植物温室,并有一层具有保护性的箱体结构,以隔绝任意等级的地震。

与中国常见的工作模式不同,萨瑟兰-赫西建筑事务所与泛道国际设计公司的合作方案不仅完成了概念设计阶段,并签订提供所有公共区域建筑的详细设计及生产信息,负责建筑表皮的细节设计、结构与景观设计,以及所有与新馆设计相关的现场监督工作。
 

  
其它信息:
Manufacturers:KME TECU Gold, KME TECU Mesh:, Yuanda Aluminium
Collaborative Executive Architects:Pansolution International
Design Institute:CAPDI (China Aviation Planning and Design Institute) - covers also structural engineering and mechanical & electrical.
Interior Design:Beijing Truebond Building Decoration Engineering Co
From the architect. In 2007 Sutherland Hussey Harris, in collaboration with Beijing based Pan­solution, won first prize in the international competition for the design of the new City Museum for Chengdu in Sichuan, China.

Tian-Fu Square was recently established in the historic core as a new central focus of Chengdu. The Existing Science museum forms the entire Northern edge with a giant statue of Chairman Mao saluting the main North South city axis, and on the East side a new concert hall is planned.

The New Chengdu Museum sits on the West side of the square and maximises its profile to present a façade of commensurate scale and proportion to embrace and address the huge scale of this new square and establishes a strong formal relationship to it by forming a simple enclosing rectilinear profile. The building further enjoys and celebrates  this relationship to this monumental public space  by extending an internal promenade of public foyers and circulation behind the entirety of the veiled façade addressing Tian-Fu Square.

The long narrow site is exploited using all the public areas to maximise a dramatic relationship with the new square, the remaining façades consequently enclose the largely hermetic exhibition halls, these are represented as a giant crafted artefact in the city cloaked in a precious skin of copper alloy rigorously profiled to play with light, shade and texture whilst accommodating all the technical requirements for ventilation grilles. Aside from the east face this skin is 'lifted' to reveal glazing at street level, allowing a more human scaled intimacy and a relationship to the interior.

The form envelopes a new undercover outdoor public  space - a monu­mental gateway through the building, offering a large outdoor public space where people can gather, cultural events can take place, even the local street market extends through to the square. This gateway within the building also creates an important connection between the C16th Huang Cheng Mosque, the most significant in South West China, and the main square. The main entrances to the museum, theatre and museum offices all connect with this route through the building.

The Museum requirements extend to over 65,000m2 of development and in­cludes exhibition space for Natural History, History and Folk, and an 800 seat Chinese Shadow Play Theatre as well as a 1000m2 Temporary Exhibition space. A huge challenge within the project was to be able to provide the museum with their requested 30m clear span exhibition halls whilst assuring the structure is capable of withstanding an earthquake measuring up to 8 on the Richter scale. In addition to this the city's subway network runs under the Northern half of the building, resulting in the above ground section of the building cantilevering over the tunnels.

A rigid diagrid steel lattice forms the structural shell enclosing the enormous interior volumes of large climatically controlled halls, The building further extends 24m into the ground to accommodate the conservation stores, theatre and plant rooms and is structurally isolated from the effects of any earthquake via a protective box structure into which the whole construction sits. 

Unusually for China, Sutherland Hussey Harris with Pansoloution design, Beijing, were retained beyond the conceptual design phase and contracted to deliver the detailed and production information stages for all the public areas of the building, the detailed design of the skin and its integration with the structure and the landscape  and subsequently all site supervision related to this work.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册