北京顺义某住宅改造(Shunyi House )- reMIX Studio

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:reMIX Studio
地点:中国,北京(Beijing, China)
设计团队:Chen Chen, Federico Ruberto, Nicola Saladino, Liu Yifu ,Aniruddha Mukherjee, Xue Yang , Xu Kuanxin
面积:建筑 120 平米,景观 200 平米
完工时间:2014
照片版权:Xia Zhi, Courtesy of reMIX Studio

项目简介:
该项目为住宅改造,业主是一对从事编剧工作的夫妇。原有建筑面积500平方米,分布于上下三层。编剧夫妇需要一个新的两层通高的工作室、一个屋顶平台、一个菜园和一个观影空间,并希望借此机会对已有的庭院加以改造以适应整体的建筑空间。

我们的空间干预试图创造一部由多个位于不同标高的,不同大小与性格而又彼此相连的室内外空间组成的蒙太奇式的空间序列。新加建的体量作为一个缓冲空间,过滤光线与视线,成为外部环境与原有室内空间的过渡地带------无论在功能的私密与开放性,光影与材质的控制方面,创造了一系列微妙的层次。空间的整体性通过对所用材料的质感、色彩的近乎洁癖的精确限制而达成:轻盈的钢结构,用来控制光影的纤细的铝百叶表皮,给予不同通透性和私密性的玻璃及纺织品,坚固而透光的金属格栅地面与白色自流平地面。材料的统一与纯粹性进一步突出了空间自身效果的多样性,串联成为一部从首层庭院延伸至顶层平台不断变化光影、氛围的连续空间序列。而在不同时间与季节,这些本就丰富的空间效果又会产生更为难以预料的光影变化。

位于不同标高的一系列大小不一的室内错层、阳台和屋顶平台被室内楼梯及室外坡道串联为一个连续的系统,围绕新建工作室的体量穿插交错。原有建筑两个方盒子组成的刻板体量,被转化为一个高差丰富、错落相连的动态空间系统。因可达性太低而被闲置的两个屋顶平台也被纳入新的空间流线而得到激活与利用。传统僵化的功能分区被打破,取而代之的是一个边界更加模糊的活动综合体。各个室内外区域开放而又彼此相连,诸如阅读、写作、观影辩论等活动轻松自由地发生在不同的空间中。加建的空间因而成为编剧一家日常生活与工作从原有室内空间向室内和半室外空间的自然和无缝的延伸。这个纯粹而明亮的空间系统像是一部白色的舞台,使用者在空间中的停留、行走为之增加了更为丰富的戏剧性。

庭院的植物和铺地为适应新的建筑体形而被重新布置,以和建筑一同提供一个完整连续的场所体验。种植策略重点回应了在高密度别墅区非常典型的私密性问题。竹、藤类及其他高草本植物形成的半透明“屏风”不仅作为遮挡视线的手段,同时引入了更多的层次,从而在有限空间中延展了遐想空间的纵深感。位于加建体量东侧的镜面水池更通过灵动的折射与反射促使建筑与景观融为一体。精心挑选搭配的当地植物族群,在提供丰富质感的同时,不增加日后的维护负担。
 
项目其它信息:
General Contractor | 土建及室内施工: beijing jujianglvjian construction ltd | 北京钜匠绿建科技有限公司
Curtain Wall Contractor | 幕墙施工: beijing ruibo construction company | 北京睿博建筑装饰有限公司

The project is a renovation of a house of approximately 500 sqm originally divided in two floors and a basement, the extension of a villa of two screenwriter and their children located in Shunyi, Beijing. The initial client’s requirements were a volumetric expansion to accommodate new programs such as a double-height studio, a roof terrace, a kitchen garden, a projection room, and the transformation of the existing garden, needing to become an integral part of the building. 

The intervention works as a unitary module internally composed of diverse levels of interconnection that operates as a montage, a juxtaposition and a progression of diverse spatial scales and characters. The new volume is designed as a device of filtering environmental and programmatic factors, a spatial structure internally never secluding, never concluding but constantly modulating successive scalar sections through shadowy subtleties and diaphanous layerings. The space is rendered a unitary scene through the use of an intentionally reduced palette of materials. The material catalog is in fact condensed and composed just by a light metal structure, filtering aluminum louvers controlling shadows, transparencies and determining levels of privacy and finally a metal grid that works in combination with a resined white floor and a bamboo deck.

The seemingly uniform character of the intervention is in fact a narrative of continuously changing effects when explored and examined. From the garden to the top the gradual transformation of intensities -the modulation of lights, materials and colors- organizes a multiplicity of effect. Albeit reduced in type and fitting within an imposing diagrammatic organization the series of spaces manage to transform in a passive but calculated repository of effects that exalts and receives the heterogeneous changing conditions of light and temperature throughout the day and the seasons.

The occupants’ body is the living actor playing on a white stage of instantly mutating effects whilst the new volume with its newly defined connections become the bodily extension of the family-life, accommodating needs and forcing unexpected spatial relations to happen between the existing rooms and the new spaces. A series of mezzanines, balconies and roof terraces at various levels are linked by a continuous circulation, a bend of internal stairs and external ramps, interweaving in and around a glazed volume. The original structure, composed of two white boxes is then transformed into a dynamic system of interlaced and floating platforms that overlooking each other and opening in a sequence emphasizes the internal programmatic interdependencies. The existing roof decks that were originally idle due to poor accessibility are then activated becoming an integral part of the interior, a natural continuation at higher levels of the garden. The programmatic segregation of the house existing spaces is replaced by a more ambiguous spatial mix of activities with the new double-height volume hosting a varied activities such as reading, writing, debating, projecting to happen both autonomously and at unison on different levels.

The garden is also reconfigured to become an integrated part of the scheme, interacting with the new massing to create a coherent spatial experience. The planting strategy responds to the need of privacy typical of dense housing developments: bamboo, ivy and high herbals introduce semi-transparent screens that filter the views. At the same time the vegetation is organized into various layers that maximize the depth of the garden. The reflection pool on the east side of the new volume blends the architecture and its landscape through rich effects of reflection and refraction on the water. Diverse autochthonous plant-communities create a rich mix of natural textures, whilst requiring minimal maintenance.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
























已邀请:

要发表您的看法,请先登录