项目概况:
建筑设计: Coldefy & Associés Architectes Urbanistes, ECADI(华东建筑设计研究院有限公司)
地点: Shenzhen, Guangdong, China
Coldefy & Associates Architectes Urbanistes Team: Thomas Coldefy, Zoltan Neville, Zhuo Wang, Bruno Grassi, Felipe Figueredo
ECADI Team: Ming Yang
 
项目简介:
Coldefy & Associés Architects Urbanistes 事务所与华东建筑设计研究院(ECADI)组成的联合体在中国深圳宝安市公共文化艺术中心国际设计竞赛中获得首奖,他们在包括 Mecanoo 建筑事务所在内的69个方案中脱颖而出。
 
他们的获奖方案称为“生活画布”,旨在通过分隔体块和中庭的互动将建筑与城市连接起来,并邀请游客参与这个先锋的艺术创作过程和公众高度关注之间的对话。
 
该项目位于深圳宝安区,其中文化中心将会为三个主要功能领域提供超过8万平方米的空间:包括博物馆,艺术画廊和展览厅。地下层为“城市大厅”,作为欢迎游客进入建筑的通道,并同时提供零售设施和地铁连接线。
 
而上面一层是“天空大厅”,将作为一个“悬浮”公共广场,创建出了一个以绿色环境元素为主的文化活动空间。该项目的建筑面积在不断扩大,是深圳市和其海湾开发出来的一个新的景观。
 
该项目“作为一块‘生活画布’,供艺术家和游客们在此分享和体验,建筑物的特点是空间宽阔,艺术作品打破了在展厅展出的传统形式,”建筑师解释道。 “这个多层结构同时也是艺术品和艺术装置,它促进了前卫创作与公众之间的对话。 这个想法既促进了城市的开放性又通过一个大型雕塑让这里的居民变得更加的开放,充分发挥了建筑的渗透力,也不拘泥于同类建筑的陈腔滥调。
 
“生活画布”的空间视野也希望将所有室内区域与户外连接起来。这种观点保证了通过视觉和触觉的关系确保了建筑与环境之间的联系。在建筑物的中心,是一块梦寐以求“画布”,位于更高层次的大厅拥有大型玻璃,并提供了360度无死角的的全新视野角度”。
 
该建筑被半透明的石材包裹,这让这里的艺术景观通过城市渗入到城市夜间当中,而该建筑既可以作为一个灯塔又可以反映宝安的城市多样化。
 
简介来自 Coldefy & Associés Architectes Urbanistes
 
英文说明:
Coldefy & Associés Architectes Urbanistes, in collaboration with ECADI (East China Architectural Design and Research Institute), has been awarded 1st prize in the international competition to design the new Bao’an Public Culture and Arts Center in Shenzhen, China, beating out 69 other entries, including a proposal from Mecanoo.
The winning proposal, titled “Living Canvas,” aims to connect the building back to the city through a split form and interactive vertical courtyard that will invite visitors to participate in a dialogue between the avant-garde artistic creations and a highly-involved public.
 
Located in the district of Bao’an, the cultural center will offer over 80,000 square meters divided among three main program pieces: a museum, an art gallery and an exhibition hall. The ground floor “City Lobby” will welcome visitors into the building and provide retail amenities, as well as connect to the metro.
 
Higher up, the “Sky Lobby” will serve as a ‘floating’ public plaza, creating a space for cultural programs within green, landscaped elements. The building volumes continue to shift as the structure rises, opening up new views to Shenzhen and the bay.
 
“Conceived as a ‘living canvas’ to be shared and experienced by artists and visitors alike, the building is characterized by its generous spaces, where art works escape from the traditional enclosure of exhibition rooms,” explain the architects. “This multifaceted structure is simultaneously an objet d’art and a setting for art, fostering a dialogue between avant-garde creations and a much- involved public. The idea of opening out to the city and its residents is expressed through a large sculpted split, which gives the building permeability and breaks with institutional codes.”
 
“The spatial vision of the ‘living canvas’ is also expressed through the desire to connect all the indoor areas with the exterior. This standpoint ensures a constant dialogue between the building and its environment, through a visual and tactile relationship. In the heart of the building, the ‘canvas’ dreamed up splits open, giving way to a large glazed hall on a higher level, providing a new 360° view over the city.”
 
The building will be clad in translucent stone, allowing views of the art to permeate through the city as night falls –?allowing the building to serve both as a beacon and a mirror reflecting the dynamic nature of Bao’an.
 
News via Coldefy & Associés Architectes Urbanistes.

已邀请:

要参与讨论请先登录注册