项目概况:
建筑设计: MVRDV
地点: 法国,波尔多(Quai des Queyries, 33100 Bordeaux, France)
Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs. Nathalie de Vries with Jeroen Zuidgeest, Nils Christa, Marie Saladin, Thomas Boerendonk, Roxana Aaron, Marco Gazzola, Adam Mierzwa, Florian 
 
项目简介:
由 MVRDV 建筑事务所和本地建筑师Flint共同设计的波尔多 Ilot Queyries 区新河畔住宅综合体项目日前破土动工了。该项目位于加隆河东岸,计划在这块人口密集的混合环境里建造一个超过300套公寓,并包括零售空间,屋顶餐厅和一个公共公园的综合社区。同时该综合体也将与 MVRDV 设计的 Bastide-Niel 地区总体规划融合在一起,共同打造出一个热闹的城市街区,“将这座历史悠久的城市展现出亲密感和活力四射的特质,并同时体现出现代城市的密度感,生态特性,城市照明和生活的舒适性”。
 
该综合体的形式是通过以下四个核心原则确定的:充足的日照光线,良好的自然通风,冬季有光线照射进来,邻里间互相尊重。由此形成的综合特征是建筑的角都被切掉了,因此里面的人们可以欣赏到河流和世界文化遗产指定的市中心。为了与总体规划相匹配,建筑的正面切掉了一个45度的角度,形成了一个开放式建筑物,既适应了气候变化,又打造出一个创新型的住房建筑。
 
沿河岸看过去,该综合体中最大的建筑的几个面上都装饰着风格独特的金色外观,并配以瓷砖,产生出特殊的纹理效果。在前面建筑的顶楼上面,是一个由玻璃幕墙封闭起来的屋顶餐厅,在这里可以看到城市的全景,在场地的中央是一个大型的公共庭院,里面种植了赤杨树和桦树,与高高的玻璃幕墙交相呼应。
 
“根据 Bastide Niel 区的总体规划,我们对这座欧洲城市制定了新的计划:根据历史城市的价值体现,它是一个贴心的,有一定密度的,具有综合功能的建筑,同时还设置了新的目标,如每个地方都要能够照到自然光线,即使是在一楼;即将建立的新能源系统将随太阳能电池板一起过来,并将综合水系统和更多的绿色空间整合在一起,”MVRDV 联合创始人维尼马斯解释说。
 
“在 Ilot Queyries 地区项目上采用了削减建筑体量的理念,这可以解释为这是 Bastide Niel 总体规划的试点项目。这种削减形成了一种新的建筑品质,同时还模仿附近的高层建筑。因此这是一个“真正的 Grande Dame”,从很低的帕维亚式住房延伸到后面的地区,这样做的的目的就是让这块空间变得越来越大,更具有纪念意义,例如在加隆河畔,我们面对的是历史悠久的左岸地区”。
 
Ilot Queyries 项目是由2011年设计竞赛的优胜者,MVRDV 建筑事务所与 Marc Joubert (JA)建筑事务所共同合作设计的总体规划。随后,在 MVRDV 建筑事务所的领导下,设计了主建筑,而其他部分则有 Flint 和 JA 进行设计。景观设计是由 Sabine Haristoy 和 Flint 共同设计完成。
 
该开发项目加入了由 MVRDV 在法国进行的一系列项目,其中包括 雷恩的集体住宅开发项目,卡昂的棕色地带重建计划, 巴黎蒙帕纳斯超级街区(Montparnasse Superblock)的重建项目,以及里昂巴迪区(Part-Dieu)购物中心。
 
Ilot Queyries 项目预计将于2019年中期完工。
 
英文:
MVRDV and local architects Flint have revealed designs for a new riverfront mixed-use housing complex in Bordeaux, Ilot Queyries, as the project breaks ground. Located on the east bank of Garonne River, the site will house over 300 apartments, retail spaces, a rooftop restaurant, and a communal park in a densely mixed environment. The complex will integrate into the neighboring ZAC Bastide-Niel masterplan by MVRDV to create a lively urban neighborhood aimed at “combining the virtues of the historic city–intimacy, surprise and liveliness– with the density, ecology, light and comfort of the modern city.”
 
The form of the complex was determined by following four core principles: abundant daylight, natural ventilation, winter light access, and respect for neighbors. The resulting complex features angled cuts that offer views towards the river and the World Heritage Site-designated city center. Matching the language of the masterplan, the facades have been carved with 45 degree angles to open up the building in response to the climate and to create innovative housing arrangements.
 
Along the riverfront, the complex’s largest building will be adorned with a distinctive gold-splashed facade on several faces, as well as ceramic tiles to provide a textured effect. At the peak of the front building, the glass-enclosed rooftop restaurant will offer panoramic views of the city, while further into the site, the large public courtyard will offer a garden of alder and birch trees, intermixed with high grasses.
 
“For the Bastide Niel master plan we make an update of the European city: based on the values of the historic city that is intimate, dense and mixed, whilst at the same time proposing new objectives like sunlight for all, even on the ground floor, new energy supplies with solar panels, integrated water system and more green spaces,” explains MVRDV co-founder Winy Maas.
 
“The concept of the cuts of the volumes is introduced here at Ilot Queyries which can be interpreted as a pilot project of the master plan Bastide Niel. Cuts in the volume allow the new qualities and allow adapting to the neighbours and mimic the height of nearby buildings. The result is ‘a true Grande Dame’ which stretches from very low pavilion-like housing towards the neighbourhoods at the back and more ambitious and monumental where the scale permits to do so, for example at the Garonne riverside facing the historic left bank.”
 
The Ilot Queyries project was selected as the winner of a competition in 2011, in which MVRDV collaborated with Marc Joubert (JA) on an overall plan for the site. Plot divisions were later made, with MVRDV leading the design of the main building and other plots being designed and developed by both Flint and JA. The landscape design is a collaboration including Sabine Haristoy and Flint.
 
The development joins a number of ongoing projects helmed by MVRDV in France, including a collective housing development in Rennes, a brownfield site regeneration plan in Caen, a restructuring of the Montparnasse Superblock in Paris, and the Part-Dieu shopping center in Lyon.
 
Ilot Queyries is expected to be completed in mid 2019.

已邀请:

要参与讨论请先登录注册