南京生态科技岛新纬壹科技园(Nanjing Eco-Tech Island Exhibition Center) - NBBJ + 江苏省建筑设计研究院

项目概况:
建筑设计: NBBJ, Jiangsu Provincial Architectural Design & Research Institute
地点: Nanjing,China
建筑师: Tim Johnson,Jay Siebenmorgen
建筑面积: 24000.0 m2
完工时间: 2016
照片版权: Paul Dingman, Terrence Zhang

项目背景
南京生态科技岛新纬壹科技园是对南京未来期待的具体表达。园区鼓励合作与创新,致力于成为拥有前瞻思路的科技和环保公司的孵化器。这里将会是一个创意中心,提供便利的生活,吸引并留住人才,具有未来的发展潜力。

总体设计
通过唤起周边自然与建筑的形式脉络,并结合能够彰显中国文化当前状态的建构勇气,设计平衡了对立相生的力量。园区包含一个展厅、办公研发楼、以及将在稍晚阶段建造的住宅楼。新园区将成为科技和环保公司的孵化器。
 
展览馆
展厅有着戏剧化的屋面线条,是游客从市中心到达岛屿的第一印象。建筑总计24000平方米,屋面8座高峰象征附近的中山陵,并且每座山峰有圆孔或“灯炮”把自然灯光引入大平层。灯炮概念在造型方面以及在8个拥有大型室内庭院的五角形办公研发大楼的设计方面被放大。
 
展览馆是岛上的第一座建成建筑。作为设计的一部分,一条水平向的线将天地分开。然而这条象征性的挑檐还是笼罩了整栋建筑,完成了遮阴,避免了太阳直射。灯炮把自然光线引入到了建筑深处,而让每一层的光线都能够被游客与租户体验到。办公室位于上两层,这里被打造成了“山的形式”。
 
经过光学研究,最佳的采光和遮阳策略得以制定,针对一天中的不同时段和一年中的不同时日。下面这部分分析演示了灯炮和幕布的运作(见下图):(A)需要被动遮阳;B)光通过锥形的几何进行散射;C)垂帘是一种有效的被动遮阳装置。灯炮是建筑的直接形式驱动力。展馆的设计理念也体现出对美好未来的乐观期待,水平线界定出建筑与景观之间互动的形式堆叠方式,营造出人与自然的和谐。
 
可持续校园和建筑策略包含:现场密度和平衡的现场覆盖,屋顶绿化,整合的水保留与分配,自然通风,回应幕墙,自然照亮的内部空间,和所有建筑物都采取的地热空调。展厅屋顶提供双重功能,既可以限制幕墙上的过多阳光受热,还能在需要时提供必要的日光渗透,这些光线可以通过8个屋顶锥形的“灯炮”穿过很深的楼板。
 
该项目是MIPIM亚洲最佳中国未来建筑奖的铜奖获得者。该设计正在努力获得LEED认证。

Context  
The Nanjing Eco-Tech Park is a physical expression of aspirations for the city of Nanjing. It is a campus that promotes creativity, collaboration, and innovation. Seeking to be an incubator for technology and environmental companies with forward-thinking intentions, this campus is a creative center that provides lifestyle amenities that attract and retain talent, accommodating potential for future growth.  
 
Overall Design
   
By recalling formal cues found in nature and buildings, and integrating moments of tectonic bravery to mark the current state of Chinese culture, the design balances opposing, yet complementary forces. The campus features an exhibition hall; office research buildings and residential buildings, which will be built soon. The new campus is set to be an incubator for technology and environmental companies.  
 
Exhibition Hall
   
With its dramatic roof-line, the Exhibition Hall is the first impression of the campus as visitors approach the island from downtown. At 24,000 SM total, the eight peaks on the roof of the project symbolize the neighboring Zhong and Stone Mountains, and each peak has an oculus or “light cannon” that drives natural light into the floor plates. The concept of the light cannons are magnified, in built form, in the design of the eight, pentagon-shaped office research buildings, which feature large interior courtyards.
   
The Exhibition Hall is the first structure to be built on the Island. As part of the design, a horizon line separates earth from sky. Yet the symbolic roof overhangs also shade the entire building from direct solar heat/gain. The light cannons draw natural light deep into building to be experienced at all levels by visitors and tenants. Offices are housed in the upper two levels where they inhabit the ‘mountain forms.’  
 
Light studies were conducted to determine the best daylighting and shading strategies for different times of the day, at different times of the year. This sectional below analysis demonstrates how the light cannons and overhang operate (see diagram below): A) Needs passive solar shading; B) Light gets diffused by cone geometry; C) Overhang is efficient as passive solar shading device. The light cannons are the direct formal driver of the architecture. The concept of the Exhibition Hall design is also one of optimism in looking towards a better future — toward the horizon line — which defined the formal massing approach of an interaction of architecture and landscape creating harmony between man and nature.  
 
Sustainable campus and building strategies include site density and balanced site coverage, green roofs, integrated water retention and distribution, natural ventilation, responsive facades, naturally-lit interior spaces, and geothermal conditioning for all buildings. The Exhibition Hall roof provides dual functions to both limit excessive solar heat gain on the facade and to allow necessary daylight to permeate an otherwise deep floor plate through the oculi of the eight roof cones.
   
The project is the recipient of the MIPIM Asia Best Chinese Futura Project Bronze Award. The design is tracking LEED Certification.
 









▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲








要发表您的看法,请先登录