浙江丽水黄圩驿站(Pine park pavilion) - 徐甜甜(DnA)

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:DnA
地点:中国,浙江,丽水,古市镇,黄圩村(Lishui, Zhejiang, China)
主持建筑师:徐甜甜(Tiantian Xu)
建筑面积:197.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Ziling Wang, Dan Han 
 
项目简介:
松阴溪是松阳的母亲河,两岸60多公里的绿道有效利用防洪提串联起沿线的山水环境和农业景观。正在建设中的松阴溪景区是集农业观光,农耕体验,滨水休闲,文化感知,生态科普等功能于一体的江南农耕文化活态公园,每隔5公里左右配置绿道驿站,依托沿岸古村落和旅游景点,串点连线,辐射成面, 位于古市镇下黄圩村外一片松树林的黄圩驿站,就兼具了景区服务驿站和村落公共文化节点的功能。驿站体量不大,设计重点在于结合场地特性反映场地和村庄的特点。

驿站的建筑体量沿堤岸展开,轻质木装配结构和松树交错排列,利用树间较大场地布置了驿站的休息和服务等设施,而在树丛较密处则和松树结合构成从防洪堤到松树林后鱼塘的一系列纵切通道,建筑空间既面向周边环境风景开放,又将沿着堤坝生长的松树林邀请进建筑里来。

松阳县名因松树而来:“松阳地处长松山之南,故名松阳县。” 下黄圩村的村民通过采集松树松脂制作松香,是当地的传统工艺和产业。松阳的松香采制历史悠久,如今松阳松香人遍布全国各地,松阳人的松香产量占全国总量的三分之一。

设计将村民采集松脂的过程图像,复制在一层层通道侧面的玻璃上:这些图像和场地上的松树,经过通道的游览者,在不同纵深上的叠加,构成一个多维度的松香文化景观装置。

Client:Songyang Department of River Control and Reservoir Management
Text description provided by the architects. The pavilion stands next to the village of Huangyu on a paved connecting path along the Songyin River as a tourism infrastructure that enables cyclists and hikers to experience the region.

The wooden structure consists of prefabricated elements, which were assembled on site, and accommodates an art installation presenting the historical production of pine resin in the neighboring village of Huangyu.
 
The elongated pavilion consists of four segments. The building elements are separated with glass surfaces, on which the production of resin is illustrated in an artistically alienated manner, thus giving rise to one picture in combination with the already existing group of trees around the pavilion.

The simple wooden building with its clear constructive structure serves as a resting place at the dam on the river and provides information about a traditional method of producing resin. It consequently combines information about the location with a tourism infrastructure that links history and future for visitors in a playful manner.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
















已邀请:

要发表您的看法,请先登录