印度班加罗尔郊区 CMRU 工程系大楼(CMRU Admin and Academic Block )- M9 Design Studio

项目概况:
建筑设计:M9 Design Studio
地点: 印度(India)
主持建筑师:Nischal Abhaykumar and Jesal Pathak
建筑面积:5574平方米(60000.0 ft2)
完工时间:2015
照片版权:Shamanth Patil Photography
 
项目简介:
业主提出要求:为即将在班加罗尔郊区建成的一个大学校园设计其工程系,并满足两个重要的要求:明确计划简报,以使得项目在最短时间内建成,也能适应未来的加改建。因此,我们提出了预制钢结构的方案,在加工车间里完成大量工作,然后在现场组装这些预制构件。这个方案确保了工程的质量和准确性。
 
方案设计非常简洁,整体呈现线性的形态,在北部和南部的教室可以俯瞰周围的自然景观和街区东西之间的服务区域。当教室在外部时,走廊面对着内院,它被分成两部分,垂直交通环包含楼梯和小连桥,在庭院中央。庭院的一部分充当收集空间,而另一部分则充当从图书馆和音像室延伸出的一个非正式收集空间。树状元素——被称为知识树——在中心充当支撑中央楼梯和小连桥的结构元素。从中央楼梯区域延伸到北部的运动场和难免的自助餐厅,是由一个两层高度的空间连接起来的,学生们在课间休息时充分利用这个空间。
 
这种支撑结构的设计来源是甲板上的厚板,中间的墙不承重。这就增强了设计的灵活性,可以根据可变性,轻松地组合和划分课堂空间。对于这种类型的结构来说,交叉通风显得尤为重要。为了避免在结构内部产生热量,长条窗被加入设计中。自然风从服务区和教室之间的缝隙中吹进球场,热空气则从露台上的百叶窗出去。这使得庭院全年都很清凉。周围的丘陵地形元素被应用在立面设计中,以保持教室的景观视角不被干扰,同时也提供了有效的遮阳。这种双层的建筑表皮进一步增强了建筑的防热,并做好了大雨中的防水措施。

Design Team:Rohan Panji, Pavan MG
 
Structural Engineering:Integrated Structural Associates
MEP:Electomac Consultants
Contractor:Cicon Engineers Pvt Ltd
Client:CMR Group of Institutions

Text description provided by the architects. We were asked to design the engineering department for an upcoming university campus in suburbs of Bangalore catering to two important requirements along with the programmatic brief which were to complete the project in minimum possible time-line and to make the structure adaptable for future additions and alterations. Hence, the idea of prefabricated steel structure was proposed where all major work was done in workshop and then these prefab components were assembled at site. This helped us achieve accuracy in less time without compromising the quality.
 
 
The plan was simple and linear with classrooms on north and south overlooking the existing natural landscape around the site and service areas sandwiched in between on east and west side of the block. While classrooms are on the outer side, corridors face the internal court, which divides into two, vertical circulation being in the center with stairs and bridges. One part of the court acts a gathering space while the other acts as an informal gathering space extension from library and audiovisual room. A tree like element, termed as the knowledge tree, in the center acts as a structural element supporting the central staircase and bridge. The extension from central staircase area to the sports ground on the north and cafeteria on the south side is connected by a double height space, which is well utilized by the students during breaks.
 
 
The support structure is designed using deck slabs with in-between walls being non-load bearing. This creates design flexibility wherein classroom modules can be combined and divided easily based on the altering capacities. Cross ventilation is of utmost importance for a structure of this nature. To avoid heat buildup inside the structure, large ribbon windows are provided all across. Thin slits between service block and classrooms suck the wind into the court area and louver panels at the terrace level take the hot air out. This keeps the court cool throughout the year. The site context of hilly terrain all around was replicated?in the facade design to keep uninterrupted view from the classrooms and also as sun shading elements. This?double skin further adds in keeping the building cooler and to avoid water splashes during heavy rains.








▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲

















要发表您的看法,请先登录