浙江云和县长田云居 (Cloud House in Changtian Village )- UM

编辑导读:建筑师通过将三层不同功能属性的体块进行叠加和错动后创造了一个整体建筑形象,并呈现了轻重对比,层层递进…整个建筑彰显了现代性、融合了地域文化,是新农村新住宅的有效探索。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:UM
地点:浙江省云和县(Lishui, China)
主持建筑师:木又(Mu)
建筑面积:351.0 m2
完工时间:2018
摄影师:刘澈

项目简介:
长田云居位于浙江省云和县的长田村,北侧为木制玩具工业园区。
 
UM将重点放在设计一座面对南向尽可能地展开,将阳光引入整个室内空间的住宅,让它成为最佳的居所,同时也从木制玩具中获取灵感,将“积木”作为设计原型,表达对木制玩具之城的理解,并用这座现代主义建筑向传统木玩文化致敬。
 
UM通过三层不同功能属性体块的叠加和错动创造一个整体建筑形象。
 
首层作为共享空间,朝向南北两个庭院开敞的起居室是视觉的起点,穿过玄关和楼梯,配有独立中西厨房的餐厅是视觉的终点;二层作为居住空间,两个居住套房均布置有书房、衣帽间和独立卫生间,并共享了南侧长达18米的阳台;顶层是业主的私人办公与生活空间,自带庭院的工作室和配有健身房的独立套房通过L型的露台建立了室外空间的联系,北侧的庭院设置了一部旋转楼梯可以到达屋面。
 
建筑首层墙面选用的石材,是从当地出产花岗岩工厂的废料中选取,由当地传统匠人完成砌筑进行废物利用,随机排布形成自然美感的同时增强了建筑的保温性能。二层墙面的木材是当地最丰富的自然资源,经过防腐处理后体现出了更加温暖柔和的质感,随着时间的推移木材将会逐渐褪成灰色,与灰色石材相得益彰。顶层墙面则采用最普通的白色涂料,与大面积玻璃门窗形成虚实对比,维持了建筑纯净质朴的气质。
 
三种材料暗示了不同的功能属性,体现了建筑的轻重对比,并呈现出了递进的精神世界。
 
这座住宅是UM对于新农村建设中基于地域环境和居住方式的一个探索。江浙沪地区大量复制化欧式风农民自建房已经造成了传统村落风貌破坏、空间压迫和审美贫瘠,寻求解决这一问题的途径是当下需要重视的一项紧迫挑战。
 
UM即使在小型住宅中都尽可能的融合地域文化、建筑材料和施工工法,在低成本建造的同时创造一种“理想居所”。

Text description provided by the architects. Cloud House is located in Changtian Village, Yunhe County, Zhejiang Province, and is on the south side of the Wooden Toy Industrial Park.
 
 
 
UM has focused on designing a house that faces the south as much as possible and introducing sunlight into the entire interior space, making it the best place to live. At the same time, UM has got inspiration from wooden toys, taking “Building Blocks” as a design prototype to express its understanding of “the City of Wooden Toys” and to pay tribute to the traditional wooden toys culture with this modernist architecture.
 
 
UM has created an overall architectural image through the superposition and misalignment of three blocks with different functional attributes.?
 
 
The first floor serves as a shared space. The living room facing the north and south courtyards is a visual starting point, passing through the porch and stairs, the restaurant with independent Chinese and Western kitchen is the end of vision. The second floor serves as a living space. The two living suites are equipped with a study, cloakroom and independent bathroom, and they share a balcony of 18 metres long on the southern side. The top floor is the owner\'s private office and living space.? The studio with its own patio and the independent suite with a gym establishes an outdoor space connection through the L-shaped terrace, and the northern courtyard has a spiral staircase to reach the roof.
 
 
The stone used on the external wall of the first floor is selected from waste materials produced in the local granite factory, and then the waste materials are utilised by local traditional craftsmen to completed the masonry. The stones are randomly arranged to form a natural beauty while enhancing the thermal insulation performance of the building. The wood used on the external wall of the second floor is the most abundant natural resource in the area, which shows a warmer and softer texture after anti-corrosion treatment. Over time, the wood will gradually fade into gray, which is complementary to the gray stone. The most common white paint is used on the external wall of the top floor, which forms a hollow-solid contrast with the large area of glass doors and windows, maintaining the purity and simplicity of the building.
 
 
The three materials imply different functional attributes, reflect the contrast of light-heavy weight of the building, and present a progressive spiritual world.
 
 
This house for UM is an exploration of new countryside construction based on the regional environment and living style. The large number of replicated European-style houses built by peasants in Jiangsu, Zhejiang and Shanghai has caused the destruction of traditional villages, space oppression and aesthetic impoverishment. Seeking ways to solve this problem is an urgent challenge that needs to be paid attention to at present.
 
 
UM, even in small houses, integrates regional culture, building materials and construction techniques as much as possible to create an “Ideal Home” at the same time of low cost construction.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲














已邀请:

要发表您的看法,请先登录