比利时内利森砖业新总部大楼(Nelissen Bricks )- UAU Collectiv + Architectengroep PSK

项目概况:
建筑设计:Architectengroep PSK, UAU Collectiv
地点:比利时(Lanaken, Belgium)
建筑面积:2143.0 m2
完工时间:2019
照片版权:Philippe van Gelooven
 
项目简介:
内利森业由一家石厂构成,自1921年以来一直在附近的采石场运作,该公司从一家小规模的家族企业转变为一家现代化的国际公司。公司增长迅速,成为砖业先锋的雄心要求它建造一座高性能的建筑,所有的产品都可以得到专业展示。这条野心之路造就了一个复杂而创新的建筑,共分为三个部分。
 
理念
底层呈U形向街道开放,对游客来说是透明的。接待处和几个行政办公职位在。较高的层具有平行四边形的形状,中间有一个开放的空间。这层陈列室可以围绕开放空间组织一场游览。顶层仍然以U字形提供行政服务,向工业用地开放。通过交错地将这三层放在一起,内外部空间合并。
 
综合体成为公司的新名片,国际形象也被转译成内部概念。在博物馆式的参观中,参观者发现砖成为了艺术品,这在真实和虚拟现实中都是如此。
 
体验
这家家族公司的第四代希望体验在新建筑中占据中心地位。体验是为了游客,但当然也是为了雇员。在初步设计过程中,开展了一项基于所有服务和个人雇员的项目研究,改进了现有的工作场所,并在讲习班中概述了各种不同的设想。这除了是建筑的积累外,还作为各项方案的积累。
 
因此,底层的内部服务部门以开放式景观办公室的形式获得一个中心位置。除了开放的一面,也注意隐私,创造自在的气氛。高质量的材料创建了抓人眼球的办公环境,家族企业为此感到自豪。家庭气氛也通过等候区的视频墙牢牢吸引住人。员工的工作状态在这里都会呈现给来访者。不同游客的流线在底层是分开的。例如,单独的入口,招待司机受到咖啡角的热情服务。
 
一楼的陈列室是以博物馆的路线为基础展开的,但除此之外,还根据人们希望进行的对话类型,提出了各种咨询方案。咨询室与工作区、豪华酒吧为公司构成了一个重要的会面场所。除了砖的触觉,体验也促成了客户的数字体验之旅。一个特殊的应用程序被开发出来,人们可以在展厅里找到最喜欢的砖石。除此之外,还有几个触摸屏,帮助访客在体验参观结束时能够得到选择的石头的概述。在180°屏幕上,可以在建筑模型中实现,可视化整体呈现惊喜。
 
顶层是大部分的办公室,以玻璃墙呈现开放的氛围。透明度在体系结构和工作环境中都发挥着重要作用。各种办公室设计舒适,有开放的壁龛,用于个人物品或装饰。这层楼还另外设置两间更衣室。

Lead Architects:UAU collectiv - Massimo Pignanelli, Tom Latet & Anne Geerits, Architectengroep PSK - Guido Ieven, Ward Crabbé & Marc Verheylewegen
Structural work contractor:Gebroeders Caelen
Contractor Infra:Herwey
Contractor Kalwall:Hermans
Contractor exterior joinery:Hegge
Contractor HVAC-sanitary:Imtech Belgium
Contractor electricity:Maintain Elektro
Contractor finishing:E. Baillien
Contractor fixed furniture:RWK Interieur
Contractor elevator :Schindler
Contractor Digital Signage:First Impression
Window decoration:Merode Interieur
Loose furniture:Marres Interieur
Media:Primetime Communication Group
Structural engineer:V2S
Civil engineer HVAC:IKP Engineering
EPB-reporter & saftey coordination:V-consult
Surveyor:Patrick Janssen

Text description provided by the architects. Nelissen Bricks comprises a stone factory with adjacent quarry in operation since 1921. The company transformed from a small-scale family business into a modern international player. The rapid growth and the ambition to come forward as the absolute pioneer in the brick industry asked for a high-performance building in which all products can be displayed professionally. The ambitious trajectory is translated in an accumulation of 3 volumes into a complicated and innovative construction.
 
Concept
The ground floor has a U-shape that opens towards the street and thus symbolizes transparency for the visitors. Logically, the reception and several administrative posts find their place here. The higher level has the shape of a parallelogram with an open space in the middle. This level of the showroom makes it possible to organize a tour around the open space. The top floor will once again house administrative services in a U-shape that opens towards the industrial site. By positioning these three discs in a staggered way on top of each other, the interior and exterior space seem to merge.
 
The complex is the new business card of the company and the international image is also translated in the interior concept. In a museum-like tour, the visitor discovers the brick as an art object, and this both in the real and the virtual reality.

Experience
The fourth generation of this family company wants experience to have a central position in the new building. Experience for visitors, but certainly also for its administrative employees. In the preliminary design process, a program study based on all services and individual employees was developed. Existing workplaces were evolved and in the workshops diverse scenarios were outlined. This resulted, in addition to an architectural accumulation, also in a programmatic accumulation of various functions.
 
Thus, the internal services department on the ground floor receives a central place in the form of an open landscape office. Besides the open character there is also sufficient privacy and this in a homey atmosphere. High-quality materials help to create an office as the eye-catcher of which the family company is very proud. The family atmosphere also immediately catches the eye by means of the video wall in the waiting area. Here all employees are presented to the visitor. The various visitor flows are separated on the ground floor. There is, for instance, a separate entrance for drivers who are welcomed cordially at the reception with coffee corner.
 
The showroom on the first floor is based on a museum-like route, but in addition to this, various options for consultation are created based on the type of conversation one wishes to have. Consultation boxes are alternated with a workshop area and also a spectacular bar that forms an important meeting place for Nelissen Bricks. Besides the tactile aspect of bricks, the experience is also stimulated by the digital customer experience journey. A special app was developed to go through the showroom and indicate favorite stones. In addition to the app there are also several touch screens, which makes that at the end of a visit to the Experience Room (Brickxperience), the visitor receives an overview of the personal stone selection. On a 180° screen this selection can be implemented in an architectural model in order to visualize the whole and to once again generate amazement.
 
The top floor houses the majority of the offices and this in an open atmosphere with glass walls. The transparency plays an important role, both in the architecture and in the work environment. The various offices are designed cozily with open niches for personal items or decoration. Furthermore, there are two dressing rooms on this floor.
 


▲ 公司的管理层希望“体验”在新建筑里占据主导地位,建筑将公司的主营产品进行了专业的展示,同时也提供了开放舒适的办公环境…





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲















要发表您的看法,请先登录