韩国首尔曲面“摩尔斯电码”综合楼(Morse_d curve )- Moon Hoon

项目概况:
建筑设计:Moon Hoon
地点:韩国,首尔(23, Tongil-ro 78 road, Eunpyeong-gu, Seoul, South Korea)
主持建筑师:Moon Hoon, Kim, Jaekwan
建筑面积:471.44 m2
完工时间:2019
照片版权:Namgoong sun 
 
项目简介:
一开始,客户希望在这片不规则的五路交叉口地块上建立一座新幼儿园。场地在周边环境中十分显眼,接近道路边缘的部分有着长长的弧形倒角。正如首尔大多数项目一样,首要前提是获得最大建筑面积,但供给不同年龄段群体使用的5个空间使得建筑能够以线性跳跃的矩形盒子通过中央楼梯与儿童展览空间合为一体。建筑顶层有一间供客户使用的小房间。地下室被设计为公共厨房与餐厅。
 
建筑立面标志参考摩尔斯密码,分别为低层的儿童和高层的老师和讲师提供内部窗户。
 
建设开始不久,在混凝土结构刚刚完工时,客户与总承包商发生了冲突,导致工程完全停止。等到事情被解决后已经过去了一年时间,这一延迟使得客户退出了幼儿园的运营。
 
因此在接下来的设计中需要对其更新,项目被改做商业住宅。基础空间组织被原封不动地保留下来,考虑到隐私问题另外增建了墙体形成新的使用空间,这些间隔因此打断了跳跃楼层空间的视觉连续性。总之幸运的是更新设计被新总承建商转化为了现实,摩尔斯密码曲面保留了原初的设计意向和活力。

Category:Commercial Architecture
Design Team:Park hyeongje , Moon gai, Kim hyeri, Park jeonguk

Text description provided by the architects. A first, the client wanted a new kinder-garden on an irregular site with 5 converging roads. It is a prominent site in the neighborhood with long curved edges touching the roads. The maximum floor space was a prerequisite requirement from the beginning like most projects in Seoul, but the space program of 5 large classrooms for different age groups allowed for linear shaped, skipped rectangles with a central stairway that merged with children exhibition space. At the top, there was a small house for the client’s family. The basement was designed as a communal kitchen and dinning room.
 
 
The fa?ade was created with a signs, specifically referencing Morse codes, which provided internally windows for two types of inhabitants, lower ones for the children, and the higher ones for teachers and instructors.
 
 
The construction began but after the concrete structure was completed, there were quarrels between the client and general contractor. Soon, everything came to a complete halt. A whole year went by, when everything was resolved. The delay caused the client to withdraw from the running of kinder-garden.
 
 
There was a need for a renewal in design, changing the program into commercial and residential use. The basic spatial organizations were kept intact but new utility space were added with many more walls erected for privacy, which disrupted intended visual continuity of space by way of gaps between skipped floors. Anyhow, It is fortunate that the renewed design has been transformed into a reality with a new general contractor. Luckily the Morse_d curve fa?ade holds the initial designs intact and keeps the energy which was inspired from the very beginning.


▲ 该建筑虽然经历了功能的变更,但立面上“摩尔斯电码”的曲面设计意向仍然持续了下来…





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲





















要发表您的看法,请先登录