悉尼罗克铁路运营中心(The Roc Rail Operations Centre )- Smart Design Studio

编辑导读:建筑采用了当地制造的红色砖块,同时通过玻璃、开口缓和了建筑功能所带来的笨重感,也让建筑融入了城市的肌理……(经典值评价:7.3)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Smart Design Studio
地点:Alexandria NSW 2015, Australia
建筑面积:12000.0 m2
完工时间:2019
照片版权:Martin Siegner, Ross Honeysett, Veronique Jenkins
 
项目简介:
Jacobs 联手 Smart Design Studio 为悉尼城市铁路设计了一栋新的铁路运营中心。遵循客户的要求,这栋大楼有着多层商业化的开放式工作空间,最上几层是一个拥有顶部照明和实心外墙的控制中心。该楼位于悉尼市中心的格林广场(Green Square )附近,它不仅作为城市铁路基础设施的一部分,其设计更是为这里新兴的城市肌理锦上添花。
 
出于结构承重和信息安全的考量,整栋楼被包裹在一片巨大的砌墙体内。为了缓和砖砌墙体带来的笨重感,同时也为了增强大楼与周围环境的联系,在大楼北面和东面的外墙上分别有着跨度为40米和45米长的拱形开口。这些拱形开口作为坚固的横梁以支撑上层厚重的砖砌墙体,拱形跨度下的大量空间恰好为大楼的玻璃门窗提供了位置。
 
宽敞的控制室可集中容纳所有的核心运营部门。这里有南半球最大的显示屏,以便操作人员进行全网监控。阳光透过天花板上排列的天窗洒满整个工作空间,这时的控制室就像被一大块闪光的顶篷罩着。
 
该楼的外墙体由当地制造的红色砖块组成。这是种极具地域特色的颜色,澳大利亚的红土,悉尼的历史建筑物,以及悉尼当地的厂房仓库都是砖红色的。当砖砌墙体常见的性质和大众熟知的纹理被用于如此大体量的建筑时,这种视觉和常理上的冲击足以展现这栋大楼的独特性。

Lead Architects:Smart Design Studio - William Smart, Ron Keir, Adrian Walsh, Yuwan, Natalie Hardbattle together with Jacobs
Clients:Sydney Rail
Engineering:Jacobs Group
Landscape:Tract Consultants
Collaborators:Jacobs

Text description provided by the architects. The new Rail Operations Centre for Sydney Trains was designed by Jacobs in association with Smart Design Studio. The concept for the building was born from a very specific brief, which called for a vast top-lit, solid-walled control room atop several floors of open commercial workspace. This presented an opportunity to create a unique building that positively contributed to the new urban fabric of the Green Square city center, expressing its function as a piece of railway infrastructure.

The entire form has been enclosed within a massive masonry wall for structural support and security. To moderate the building’s mass and to create connections with the surrounding streets, there are large arched openings in the north and east facades spanning forty?meters and forty-five meters respectively. These work as substantial beams supporting the heavy brick walls above, and allowing glazed openings at the base.
 
An expansive control room was required to centralize all the critical operations teams. The largest screen in the Southern Hemisphere has been incorporated, enabling the controllers to monitor the network. The high ceiling is punctuated by integrated skylights that perform like a luminous canopy directing natural light over the flexible working environment.
 
 
The building is clad in locally made red brick that’s redolent of the dominant color of local warehouses, Sydney’s historical buildings, and Australia’s red earth. The commonplace nature of brickwork and its familiar texture have been used as a counterpoint to the extraordinary scale of the architectural gestures that will define this building’s identity.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲










已邀请:

要发表您的看法,请先登录