智利 Piedra Roja 大道综合体 (Boulevard Piedra Roja )- BL Arquitectos

编辑导读:建筑采用了当地广泛使用的木材和石材作为建筑材料,外立面上木材格栅形成了双重表皮,并通过对格栅密度、方向的设计有限地控制了光线的进入……(经典值评价:7.1)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:BL Arquitectos
地点:智利(Av. Chicureo, Colina, Región Metropolitana, Chile)
主持建筑师:Pablo Larraín, Alejandro Rojas, Felipe Barrera
建筑面积:37749 m2
完工时间:2018
照片版权:Juan Francisco Vargas
 
项目简介:
Piedra Roja 大道综合开发项目位于科利纳地区的PiedraRoja泻湖旁,该项目包括了一个超级市场、数个商店以及一座四层的办公楼。
 
考虑到项目所在的地区的建筑多使用木材与石材,大量的木材被应用到了项目中商店与办公功能所在的楼层立面。
 
装配有统一的灰色铝合金边框的窗户,建筑最上方的三个楼层被设计成了三个不同的封闭空间。作为建筑的第二层表皮,模块化的竹板条被安装到了与窗框颜色相同的铝合金框架上。为了避免与铝合金窗框的颜色形成强烈的对比,外表皮上的竹板条被调成了深色。
 
为了控制室内办公区域的光线,不同朝向立面上的竹板条密度各不相;朝阳的北侧立面相对较密,东西两侧密度适中,背阴的南面密度最低。通过这种立面设计方式,每当到了日落和夜间,建筑内部的灯光便会产生不同的灯光效果。与此同时,项目也进一步的减少了对于环境的影响。
 
超市外侧走廊上水平木梁与垂直钢柱,以及商店的橡木饰面,与项目所处的周围环境形成了和谐的呼应。

Project Management:Javiera Sandoval
Construction:Axis Desarrollos Constructivos
Structural Engineering:Rodrigo Concha
Ilumination:Oriana Ponzini

Text description provided by the architects. Boulevard Piedra Roja is a Mixed-Use project located in the area of ??Laguna de Piedra Roja, Chicureo, Colina. The project considers a supermarket, stores and a 4-story office building.
 
The area where the project is located is distinguished by the use of stone and wood. Given the surroundings, the project defines a strong image of the wood as finish in the facades of two areas: the stores and office floors.

The building is designed with the three upper floors in different enclosed spaces with windows in anthracite aluminum mullions. As a second skin, a module was projected on aluminum frame of the same color of the window mullions, and bamboo slats on the four sides. The slats were tinted with a dark tone to avoid the contrast with the aluminum mullions.

The excessive lightness inside the workspace was controlled with the lattices, generating different densities depending on the orientation of each facade; being denser towards the North, medium dense on the East and West sides, and less dense on the South face. With this facade solution, the project results with a friendly finish to the environment and a different lightning effect with the interior light at sunset and at night.
 

The outer corridors of the shopping center are set under a deck of wooden beams with steel pillars. This, in addition to the oak finish of the stores, results in harmony with the project´s context.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲










已邀请:

要发表您的看法,请先登录