印度 Shaila Patel 三代同堂的住宅(Shaila Patel House )- Groundwork Architecture

编辑导读:建筑为三代人提供了共同居住的空间, 同时满足了个人对独立空间的需求。住宅的空间设计创造了私密空间与生活空间的对话……(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Groundwork Architecture
地点:印度(Ahmedabad, India)
建筑面积:1135.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Dhrupad Shukla
 
项目简介:
Shaila Patel 的住宅占地2263平方米。设计的主旨是为三代人提供共同居住的空间, 同时满足个人对独立空间的需求。住宅的空间设计创造了私密空间与生活空间的对话,当一部分的家庭成员享受私密空间的时候,其他的家庭成员可以充分利用生活空间放松娱乐。
 
建筑的外部立面使用了墙和裸露的混凝土墙为主要材质,而内部空间则选用了粉刷墙。 住宅分为三层,一共有四间卧室,一个主要的客厅,一个家庭间一个餐厅和一个宽阔的露台。露台面向后花园和一个聚会场地,家庭影院位于整栋住宅的地下一层。住宅较为通透的立面均为南北朝向,而较为封闭的墙体则为东西朝向。
 
住宅面向主要街道的入口,有车库,保安亭以及通往后院和佣人的住宿区的通道。北面的入口连接着挑高的前厅,来迎接来访的人。前厅的景观设计通过线性的水景和植物把视野延伸到了室外,提供了一个在进入室内前的可以稍事停顿的地方。同时,前厅也与走廊相接,走廊为东西走向,而两侧则面向南北。
 
一层楼分为两个区域,位于左侧的是与卧室相连的私密空间,两个房间与一个私人庭院相连,并衔接一个面向主要花园的露台。位于右侧的是厨房和其他的功能区。整栋住宅的有两个主要客厅,一个朝南一个朝北,由挑高的开放式空间和面向花园的宽阔露台组成。餐厅坐落于一个开放式的木质平台,通过一个面向花园的露台衔接。
 
楼梯位于整栋住宅的中心,连接地下室和一楼的卧房。地下室为家庭娱乐室,下沉庭院为家庭影院提供了入口。同时也为地下室带来了自然的采光和通风,提供了舒适的活动与休息的空间。 一楼有三间卧室和一间书房,通过一个旋转楼梯通向服务露台。主人卧室带有一个朝向南边花园的宽阔阳台,而其他卧室则全部面向北边。

Design Team:Brijesh Bhatha, Chakshu Suthar, Parv Trivedi
Client:Shaila & Jitu Patel
Structure:Saunrachana Strucon Pvt. Ltd
MEP:Aqua Utility Design and Management Pvt. Ltd
Landscape:Abhija Dalal

Text description provided by the architects. Shaila Patel House is built on a plot area of 2263 m2.? The brief was to design a house with a possibility where three generations could live together as one unit, while also allowing independent domains for each. Therefore, the core design focus was to create an interesting interplay of private spaces with that of the living spaces which would permit one part of the family to have privacy, while the other part of the family would be actively using the living spaces.

The building uses natural brick and exposed concrete as the basic external finish with plastered walls in the internal spaces. The house is spatially organized on three levels. There are four bedrooms, one main living area, family living and dining areas with large veranda facing the backyard garden and a party lounge with home theatre in the basement. The house is oriented with all openings facing north and south and more solid surfaces facing east and west.
 
The entrance court is accessed from the street which has parking garages, security cabin, access to the rear garden and access to the servant quarters.? The north facing entrance porch welcomes one into the house through the double height vestibule. Once inside, one is surprised with the view of the garden. This view is accentuated by the presence of a linear water body and plants guiding the view to the outside while the space allows for a pause point at the entrance into the house. The vestibule connects to a corridor which is oriented east -west with spaces flanking on either side facing south or north.

The ground floor has two major domains. On the left is a private living area connected to the bedroom with both spaces opening onto a private courtyard and a veranda facing the main garden. On the right are the living areas including the kitchen and other utilities. The main living area is a double height space which opens onto the garden on the south through a large veranda and has a smaller living space facing the north. The dining space has an open wooden deck accessed through a small veranda facing the garden.

The staircase is located centrally with access to the basement and the bedrooms on the first floor. The basement has a family lounge and a home theatre which opens out into a sunken courtyard with a separate access from the ground floor. This courtyard provides natural light and ventilation to the basement spaces making them comfortable providing a break out space for the activities. The first floor has three bedrooms with a study and a separate spiral staircase to access the service terraces. The master bedroom opens onto the south facing garden through a large balcony. The rest of the bedrooms open on to the north fa?ade with large openings.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲









已邀请:

要发表您的看法,请先登录