阿根廷 LL 2474 号小高层住宅楼(Building LL 2474 )- Arqtipo

编辑导读:狭长基地利用高度形成了一系列不同高度的“开放”空间,在单一材料中形成了丰富的建筑表皮……(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Arqtipo
地点:阿根廷(Llerena 2474, Autonomous City of Buenos Aires, Argentina)
主持建筑师:Diego Aceto, Darío Litvinoff, Paola Castelnuovo
建筑面积:1590平方米(17114.62 ft2)
完工时间:2019
照片版权:Federico Kulekdjian
 
项目简介:
设计背景
LL 2474号住宅采用了一种在建筑围合产生的空隙条件下以形态变化设计建筑的方法,即以一种连续变换的形式表达建筑。
 
该建筑是在位于布宜诺斯艾利斯Agronomy区的城市肌理中,一片典型的结构混杂的街区中一个建筑作品。 它位于一8.66 x 36米的地块上,其基地内部前线(退界线)位于E3区块的32米处,因此使得建造一个大于建筑体量的立面成为可能。
 
该项目利用了基地各分区的最大高度,在对齐基地左边界的同时,在建筑的右边界设计了一系列不同高度的“开放”空间。
 
建筑中各体量使其中的庭院与两面边界产生关系,使之成为一个整体,在尊重原有设计条件的同时定义了新方案的设计。
 
形态结构
该方案采用灰作为项目建材,同时希望创造出一种基于不同立面间产生的空间可能性中建筑外立面和实际建筑体量结构之间的关系。
 
并通过建筑外部表皮,对环境和朝向产生敏感变化的单一材料(灰砖)以及居住单元的典型内部表皮三者,实验性的产生某种接合关系。
 
方案中提出了一系列在不同层高上“移动”的空间扩展,以此使得光线能到达较低的楼层。
 
空间布局
该建筑有一个自由通行的底层,作为建筑入口大厅,同时停车位和公园都位于这层。 在较低楼层,因使用情况而设计为单一类型的小户住宅(每层四户),而这些楼层的住宅适合住户种植绿植。 同时它们可以作为家庭住宅或是专业工作室。
 
在较高楼层,则是面积较大的住宅单元,这些单元产生有不同的后撤空间,提供了单元扩张时所需的可变性,同时可以产生过滤强光的作用以及允许单元间的交叉通风。 最后,在建筑顶层,设计有社区活动区域,为住户们提供了一个交流和娱乐的空间。

Project Manager:Paola Castelnuovo
Project Advisor:Lucas Gorro?o
Collaborators:Germán Cappiello, Catarina Staric, Leonardo Pulzoni.
Structuralist:Pablo Lulkin

Context
The LL 2474 building assumes an interstitial condition proposing morphological operations that articulate it in a context that is in continuous transformation.

 
The building is an architectural piece that develops in a typical and heterogeneous block in the urban fabric, located in the neighborhood of Agronomy. It is located on a plot of 8.66 x 36 m, whose internal front line is located at 32 m deep in the E3 district, which allows building an envelope greater than the building capacity.
 
 
 
The project takes advantage of the maximum height of the zoning of the district, flushing the left boundary and proposes a series of "open" spaces of different heights that are related to the right boundary.
 
 
Its volumetry allows the pooling of yards in relation to both boundaries, as a completion, respecting the pre-conditions and qualifying the conditions of the project.
 
 
Configuration
The proposal assumes gray brick as the project material, and a relationship between the maximum envelope and the constructive capacity, based on the spatial possibilities generated by the interface between these envelopes.
 
 
It is experimented with the articulation generated between the outer skin, monomaterial of the gray brick sensitive to the context and orientation, and the inner envelope typical of the habitative units.

It proposes a series of expansions that "move" at different levels, and that allows light to filter to the lower levels.

Layout
The building has a free ground floor, where the entrance hall, the parking spaces and the park are located. In the lower levels, small-scale habitat units, monoambient-type, are projected for their use (four units per level) that have the greatest use of plants. These can house homes and professional studios.

In the upper levels, the larger units are available, which generate the recesses and withdrawals, and the desired variability in their expansions, to filter the light and allow cross-ventilation of the units. In the last level, the communal activities are organized, proposing a space for bonding and recreation.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲























已邀请:

要发表您的看法,请先登录