巴西圣保罗 Tetrys 公寓楼(Tetrys Building )- FGMF Arquitetos

编辑导读:城市公共空间的的匮乏引发了建筑师对公寓楼里私密空间的探索,公寓楼提供了多样化的公寓选择,结构构件也成了建筑美学的一部分……(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:FGMF Arquitetos
地点:巴西,圣保罗(R. Dr. Augusto de Miranda, 800 - Pompeia, Sao Paulo - SP, 05026-000, Brazil)
建筑面积:6234平方米(67102.22 ft2)
完工时间:2013
照片版权:Pedro Mascaro, FGMF Arquitetos

项目简介:
设计一个居住建筑远远不止于将公寓组合成大体量。我们相信建筑是更大的景观的一部分,能够并且需要定义一个更广义的尺度。

这也是我们以一个问题开始这个项目的原因:在像São Paulo这样的城市里,公共空间稀缺,人们喜欢他们的高科技安保系统,这种情况下我们应该如何通过设计一个私密空间来促进公共空间的提升呢?

场地很小,但是我们明白小动作是真正的变革的种子。我们决定不建造围栏和围墙来分开建筑和街道,这也是走向更好的街区的第一步。对人行道来说,建筑在视觉上很完整,而一个口袋公园使人行道的宽度被慷慨地翻了倍。长椅、植物、共享自行车停车架现在都成为了城市公共设施的一部分。

下沉公园朝向人行道空间,与树冠发生关系。水池成为公共和私密之间的过渡。在其中的人们与外界有着永恒的联系,重申了这栋建筑不是与世隔绝独立存在的现实。在外面的人可以将建筑底层看作城市的一部分。这不仅使建筑和附近住区更安全,也将20米的人行道整体转化为一个可以行走、交谈、相遇、停留、玩耍和被记住的更好的空间。

建筑也是环境景观中一个特殊的要素,在很远的地方就具有视觉可识别性。我们不希望只是因为建筑师感觉这样更好才使它看起来特殊。我们希望在平均分外表和小窗建筑的城市景观中创造一个新的地标。我们希望不仅在建筑中生活的人能够因为拥有一个设计而开心,也能给附近的人们一个日常生活景观中很好的参照物。

我们希望建筑为广泛的使用者而设计。这67个公寓是很多不同类型公寓的组合,能够吸引各种人。有或没有阳台的小工作室、有或没有花园的双拼公寓、顶层带超大平台的公寓……你可以从多种多样的公寓中选择自己的。在东北立面的公寓有更大的阳台和最好的景观。这些阳台被悬臂梁支撑,结构构件不仅可以平衡结构形变,同时创造了在各处重复使用的框式元素,成为建筑特质的主要部分——建造和美学不可避免地相遇。

除此之外,建筑使用了节能和其他可持续策略。我们按照可以申请证书的标准设计,但是我们的业主和我们自己不相信我们只应做到这样。拥有一个绿色建筑证书不是我们的目的。

这个建筑也许是一个小住宅区的一个小街道上的一栋小方舟子,但是我们希望为其中和周围居住的居民把它做得很大。里面充满了意义、性格和责任。

Construction type:Residential
Coordinators:Ana Paula Barbosa, Gabriel Mota, Luciana Bacin, Sonia Gouveia
Colaborators:Adriana Pastore, Carla Bonfante, Caroline Endo, Fernanda Veríssimo, Ligia Meirelles , Priscylla Hayashi, Tatiane Garcia, Vera Silva
Trainees:Aryane Diaz, Fernanda Silva, Flávia Theodorovitz, Frederico Branco, Gabriela Eberhardt, Manoela Pessoa, Maxswender Duarte, Nara Diniz, Otávio Araújo Costa, Rafael Colombo, Rodrigo de Moura
Construtor:Berton Engenharia
Foundation and Structural Engineering:Estecal
Electrical and Plumbing Installation:LMAZ
Landscape Designer:Studio Ilex
Lighting design:LMAZ
Interior design:FGMF
Ground Area:1125.0 m2

Text description provided by the architects. Designing a residential building means a lot more than just grouping apartments on a larger volume. We truly believe that a building is part of larger landscape and can (or should) define a broader scale.

This is why we started this project with a question: on a city like São Paulo, where public space is scarce and people are fond of their high-tech security systems, how can we promote a better public space by designing a private space?

The plot is small, but we understand that small actions are the seed of real transformation. When we decided not to build fences nor walls separating the building from the street, it was a first step towards a better neighborhood. The building is visually integrated to the sidewalk, which is generously duplicated by a pocket park. Benches, plants, shared-bike rack are now part of the public realm.

A lowered garden facing that space allows the contact with the top of a tree, while a water pool makes the transition between public and private. People within are in permanent contact to the outside, reaffirming that the building is not an independent reality. People from outside an see and understand the ground floor of the building as part of their city. Not only it makes the building and the neighborhood safer, but this integration transforms these 20m of sidewalk on a nicer space to walk, talk, meet, stay, play and remember.

The building is also a different object in the landscape, being recognizable from distance. We didn’t want to make it look different just because it feels nice for an architect. We wanted to create a new landmark on a landscape full of average-looking and beige-with-small-windows buildings. We wanted not only people living in this building to feel happy to own a unique piece of design, but also to give people in the surroundings a nice reference for their every day landscape.

We also wanted to design a building with diversity of users. The 67 apartments are a collage of many different types of apartments, attracting different types of people. Small studios with or without balconies, duplex apartments with or without garden, apartments on the rooftop with a generous terrace… you can choose yours from a variety of apartments. The ones on the north-eastern façade have bigger balconies and overlook the best view. Cantilevered, these balconies rely on elements that not only equalize structural deformation, but also create the frame-like elements that are replicated all around and are a major part of the building’s identity: construction and aesthetics meet inseparably.

Furthermore, the building complies with energy-efficiency and other sustainable strategies. We designed so that it could be certified, but we and our client didn’t believe this was more than our responsibility. Having a certification was not the goal.

This building may be small, on a small street of a small neighborhood. But we wanted to make it big for the ones living inside or around it. Full of meanings, of character and responsibilities.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲

































已邀请:

要发表您的看法,请先登录