意大利考古学家之家(The House of the Archeologist )- Luca compri architetti + LCA architetti

编辑导读:考古学家的住宅采用了别样的建筑材料,能引起人联想起老旧砖墙纹理的回收材料,由此赋予了这栋现代建筑以历史意义……(经典值评价:6.8)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:LCA architetti, Luca compri architetti
地点:意大利(Varese, Italy)
建筑面积:190.0 m2
完工时间:2019
照片版权:Simone Bossi

项目简介:
本项目为考古学家的家庭住宅。建筑坐落在一个矩形的基座之上,简洁的方形体量中嵌入了数个尺寸较小的、由石材包覆的方形体块。

建筑的质感引人联想起老旧墙的纹理,或是过梁及结构转换处使用的整块石材。本项目的设计团队并没有将常见的砖和石头用作材料,而是选择了槽纹混凝土块、大理石以及洞石。建筑所用材料均为来自废弃的采石场和建材堆填区的回收建材。同时,石材的应用为建筑赋予了较好的隔热性,从而将建筑的能耗降至最低。

住宅共包含两个地上楼层:地面层布有宽敞明亮的客厅、厨房、餐厅和一间小浴室;二层则包含多间卧室、两间主浴室以及主人的办公空间。窗外可看到不远处美丽的葡萄园和农田。

这是一个拥有着历史意义的现代建筑。它纯粹而原始,矿物成分使其随着一天之中的时间变化散发出不同的光泽。它赋予了废弃材料以新生命的建筑,将对环境的干扰降至最低。它阳光满照,是主人温馨的居所。设计团队希望将历史和考古学融入到住宅的设计中,使客户时刻感受到它的热度与灵魂。

Text description provided by the architects. The building is a single-family residence designed specifically for an archaeologist. The volume is a simple parallelepiped with a rectangular base in which other blocks of cubic form, completely covered with stone, have been inserted and fixed.

From a material point of view, the building is reminiscent of the brick textures from old walls and the large cut stones that often interrupted the frame as lintels or cornerstones.

In this house, we replaced the bricks with reused fluted concrete block and the stone with marble slabs and travertine blocks. The building is on two levels above ground level: on the ground floor there is a large and bright living room with a kitchen, a dining room and a small bathroom; on the first floor there are the bedrooms, two master bathrooms and the client\'s private office.
 
 
All windows interact with the surrounding landscape characterized by vineyards and cultivated fields. The materials used are all recovered materials from decommissioned quarries or landfills of construction materials; the building has also been better insulated to reduce energy consumption to a minimum.
 
 
From an architectural point of view: we wanted to design a contemporary building by reinterpreting the old; we wanted a simple, primitive mineral building capable of vibrating in the light differently in the morning, noon and evening; we wanted to recover materials that are no longer used to give them a new life and reduce the nuisance to the environment; we wanted a house full of light in its domestic interior.
 
 
More simply, we wanted to donate to our client a house that had in it its soul and its passions for history and archeology.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲












已邀请:

要发表您的看法,请先登录