英国戴森工程技术学院学生宿舍及活动中心(Dyson Institute of Engineering and Technology )- WilkinsonEyre

编辑导读:单元式,采用了交错层压板材快速组装的“舱体”,沿曲线的景观路线群组式的排列……(经典值评价:7.1)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:WilkinsonEyre
地点:英国,马姆斯伯里(Malmesbury, United Kingdom)
完工时间:2019
照片版权:Peter Landers

项目简介:
WilkinsonEyre完成了为戴森工程技术学院设计的本科生社区。这个由木制模块化房屋组成的景观社区拥有一些公共设施和一个交流学习中心,它位于Wiltshire的戴森马姆斯伯里校园内。除了建立一种新型学生宿舍,该项目在设计、总体规划和工程方面取得了突破,实现了能够快速施工的真正模块化预制建筑技术。

戴森工程技术学院引领了一种将高等教育校园融入到商业、研究和发展背景中的新型学习模式。在这个社区里,新一代工程专业的学生将生活在那里,他们与戴森全球工程团队一起工作、学习,最终拿到工程学位。在材料和建设方面的开拓性方法,以及对学生幸福感的新思考,呼应了贯穿整个校园的创新精神。

该社区可容纳50名戴森工程技术学院的学生以及额外访问戴森的工作人员。高品质的生活舱是由一家工厂的交错层压板材(CLT)制造的,实现了快速现场组装。这些舱体以单元的形式被布置,两到三层楼高,它们创造了一个受欢迎的社交空间,为这个位于工业建筑旁边的校园增添了一道引人注目的风景。

一些群组中包括了悬挑高达3米的舱体,这充分利用了CLT的结构特性。这些舱体在设计时也考虑了CLT的聚热能力,它们为学生提供了高质量且节能的生活空间。在美学方面,舱体的内部空间由木材装饰,包括厨房和浴室,它们创造出温暖自然的生活环境。

幸福感是设计的一个主要考虑因素,每个舱体都能实现自然通风,且拥有大面积三层玻璃窗,每个窗户的角度都是精心设计,以保证居住着拥有开阔的视野。舱体外部覆盖有铝制雨幕板,根据其在每个单元内的位置,设置了植物覆盖的屋顶。

每个舱体的尺寸为8米x 4米,它具有开放式平面,包括一个入口区、与之相邻的淋浴间和卫生间、一个中央卧室区域和一个工作/生活空间,这种布局是为了得到充足的天然光。舱体是在场外预制的,在被运输到现场之前,每个单元都已完成组装,包括定制家具和内置存储。

在新月形场地内,这些舱体沿着周围景观路堤的曲线,以各种群组形式排列。每个群组最多由六个单元组成,包括一个位于中间入口层的共享厨房和洗衣房,以及一个带有接待和存储的入口区域。为了营造学生社区的感觉,每个舱体都拥有独立前门,较低的舱体通向景观花园,较高的舱体则通向蜿蜒的地面坡道和通往楼上的楼梯。

动感的舱体组织为社区增添了一种非正式居住特征。绿色空间和道路规划了居住者在社区中的移动路线,连接了居住区和位于中心的社区俱乐部(称为Roundhouse)。

Clients:Dyson
Structural engineer:Buro Happold
M&E consultant:_Hydrock
QS:Turner and Townsend
Landscape consultant:Grant Associates
Project manager:Turner and Townsend
CDM coordinator:Turner and Townsend
Approved building inspector:JHAI
Main contractor:Roundhouse Beard Pods: CD
Gross internal floor area:individual pods 26sqm each. 1,612sqm for all the pods combined. Exact GIA for the roundhouse unknown.
Gross (internal + external) floor area:(both gross external) 1,060sqm for the roundhouse. 200sqm roof terrace. Pods, 32sqm each.

Text description provided by the architects. WilkinsonEyre has completed an undergraduate village for the Dyson Institute of Engineering and Technology. The landscaped village of timber modular-housing pods, with communal amenities and a central social and learning hub, is based within the Dyson Malmesbury Campus in Wiltshire. As well as establishing a new typology in student accommodation, the project breaks ground in the design, masterplanning and precision engineering of truly modular prefabricated building technologies for rapid construction.
 
 
 
Dyson Institute of Engineering and Technology is a new model of learning that integrates a higher education campus into the context of commercial industry, research and development. The village is where a new generation of engineering students will live while they work alongside the Dyson Global Engineering Team and study for an engineering degree. The pioneering approach to materials and construction, and fresh thinking on student wellbeing echoes the ethos of innovation that runs throughout the campus.
 
 
The village is designed to accommodate up to 50 Dyson Institute of Engineering and Technology students plus visiting Dyson staff. The high-quality living pods are fabricated from cross-laminate timber (CLT) in a factory for rapid on-site assembly. The pods are arranged in units, two to three-stories high, to create a welcoming social space and an appealing addition to the campus alongside the larger industrial buildings.
 
 
Certain clusters involve some pods cantilevered by up to three metres, pushing the structural properties of CLT. The pods are also designed to harness CLT’s thermal massing, and provide high quality and energy efficient living spaces. In terms of aesthetics, the timber has been left exposed through the pods’ internal spaces, including the kitchens and bathrooms, to create warm and natural living environments throughout.
 
 
With wellbeing as a prime design consideration, each pod has been designed with natural ventilation and large, triple-glazed windows, individually angled to give each resident an expansive view across the campus. The pods are clad externally with aluminium rainscreen panels, and depending on their position within each unit, given sedum-covered roofs.
 
 
Measuring 8m x 4m, each pod has open-plan accommodation comprising an entrance zone with an adjacent shower and toilet, a central bedroom area and a work/living space, positioned to optimise the generous levels of natural light. The pods were manufactured off-site and each unit was delivered to site fully fitted, with bespoke furniture and built-in storage, before being craned into position.
 
 
The pods are arranged in a variety of cluster configurations, within a crescent-shaped site, following the curve of a surrounding landscaped embankment. Each cluster consists of up to six units, including a shared kitchen and laundry space at mid entry level, and an entry area with reception and storage. To create the feel of a student village, each pod has its own front door, with lower pods opening onto landscaped garden, and higher ones accessed by paths on curved earth ramps and stairs to the upper level.?
 
 
The dynamic variety of configurations lends an informal, residential character to the village. Green spaces and pathways determine user movement through the village and mediate connections between the residential accommodation and the communal clubhouse, named the Roundhouse, at the centre.?
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲





















已邀请:

要发表您的看法,请先登录