荷兰 Schubertsingel Den Bosch 办公楼建筑改造(Schubertsingel Den Bosch Office Building Transformation )- Houben/van Mierlo

编辑导读:粗野主义建筑拥有一个强有力的外观,但建筑师同时着重考虑将建筑改造的更加开放以及将外部景观的引入……(经典值评价:7.3)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Houben / van Mierlo
地点:Bolduque, The Netherlands
建筑面积:10000.0 m2
完工时间:2019
照片版权:René de Wit

项目简介:
Schubertsingel Den Bosch办公楼改造:之前Rijkswaterstaat的办公楼(1977年)位于登波士市政厅斜对面,它以粗野与精炼的混凝土建造,但以令人吃惊的敏感和朴素放置在附近,就像一个客人,至今仍在这里。

建筑的特点是引人注目的厚重构造、突出和特别的混凝土细节,这足以以可持续的方式重新开发它。从城市发展的观点,不给这个地方新增任何体量也很重要。主要的问题在于这个在该区域与社会隔离的建筑如何改造成一个不再是客人,而是作为邻近组成部分的建筑。

根据其强有力的外观和在社区中的“登场方式”,现有建筑特别需要与周边更多的联系。这个目的以不同方式被理解,和环境在功能上的联系被考虑,同样考虑到的还有打开建筑和将周边景观带入内部的方式。

实现这个目的方法之一是打造建筑内部的空心。内部庭院因此被降低一米,现有楼梯从地面延长来与这个广场汇合,这给了庭院实实在在的动态提升。内部广场在外部的楼梯也有助于此。居住者被鼓励“流出”建筑到达地面,而不是消失在没有特色的楼梯中。就这样,居住者和访客与彼此相遇并展开交谈。

绿色庭院和与现有池塘的连接也促进了居住者的集体交互。通过以牙科中心的形式将另一功能包含至地面层,建筑变成邻近的一部分,因此更易接近。居住者和访客到达这个社会商业地点的路线交叉在一起,是一种增加交互和联系的有意选择。

建筑现有的独特构造组成部分被剥去了伪装。粗野主义的混凝土构造已被打开,内部和外部都能看见。当进入或离开住宿楼,你甚至走在它下面并几乎能触摸它。

原有构造的规律通过混合网格使其在立面构成上可见,位于其后的是阳台或住所。阳台或更多的生活空间的位置与太阳方向和期望的功能一致。用玻璃完成的立面网格也确保了在这个有噪音挑战的地点有可能实现住宅功能。

两层的添加承载和加强了场地和建筑,因此期望的功能得以实现。一二三层现有建筑充满智慧的减重和地基的能力过剩意味着在无需现有地基建设性改造的情况下,建筑能扩展不止一层而是两层。这不但有利于方案本身,也有利于城市和建筑布局。

Clients:MWPO
Landscape:MTD

Text description provided by the architects. Transformation office building Schubertsingel Den Bosch. Diagonally opposite the county hall in Den Bosch stood the former Rijkswaterstaat office building (1977). It was built in a brutalist, no-nonsense concrete architecture, but placed within the neighbourhood with surprising sensitivity and modesty, as if it were a guest. Yet it is here to stay.
 
The character of this building, with its strikingly heavy construction, projections and special concrete details, was reason enough to redevelop it in a sustainable way. From an urban development perspective, it was also important not to add any (new build) volumes to this location. The main question was how this building, which was socially isolated within the area, could be transformed into a building that was no longer a guest, but an integral part of the neighbourhood.
 
Based on its powerful appearance and ‘landing’ in the neighbourhood, the existing building particularly needed more contact with its surroundings. This objective has been realised in several ways; the programmatic connection with the environment has been taken into account, as well as ways of opening up the building and bringing the surrounding landscape inside.
 
One of the interventions used to achieve this is the creation of a hollow core inside the building. The internal courtyard has thus been lowered by a metre and the existing stairs have been lengthened from ground level to meet this square. This gives the dynamics of the courtyard a real boost. The external stairs on this inner square also contribute to this. Residents are encouraged to ‘flow out’ of the building on to ground level, instead of disappearing into anonymous stairwells. As such, residents and visitors meet each other and enter into conversation.

The green courtyard and the connection with the existing pond also stimulates the residents’ collective. By incorporating another function into the ground floor in the form of a dental centre (orthodontics, laboratory and dentists), the building has become part of the neighbourhood and thus more approachable. The routes taken by the residents of the building and the visitors to this social/commercial location intersect; a conscious choice that increases the dynamics and amount of contact.
 
The existing (mostly hidden) unique construction components of the building have been stripped of their camouflage. The brutalist concrete construction has been unpacked and made visible from both the exterior and interior. When entering or exiting the residential building, you even literally walk under it and can almost touch it.

The rhythm of the original construction has been made visible in the fa?ade composition through the hybrid grid, immediately behind which is the balcony or residence. The position of a balcony, or more living space, is in line with the orientation of the sun and the desired programme. This fa?ade grid, completed in glass, has also ensured that it is possible to realise a residential programme in this location that is challenging in terms of noise.

The two-layered addition has loaded and intensified the place and the building, so that the desired programme could be realised. A smart weight reduction in the existing building on the first, second and third layers, and an overcapacity in the foundations has meant that the building could be extended by not just one but two layers without needing constructive alterations to the existing foundations. This has not only benefited the programme, but also the urban/architectonic composition.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲













已邀请:

要发表您的看法,请先登录