荷兰阿姆斯特丹海港边的小型帆船俱乐部(Harbour Building Amsterdam )- Margulis Moorman Architects

编辑导读:用落叶松支柱来呼应海港的高桅杆,简洁的“盒子”与环境密切的联系,“空间中的套间”则来应对气候的变化……(经典值评价:6.8)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Margulis Moormann Architects
地点:荷兰,阿姆斯特丹(Amsterdam, The Netherlands)
主持建筑师:Beth Margulis, Floor Moormann
建筑面积:400.0 m2
完工时间:2018

项目简介:
该项目是位于荷兰阿姆斯特丹的海港帆船俱乐部。在阿姆斯特丹新区内,IJburg 水上运动俱乐部(WVIJ)被授权在靠近社区游艇海港的小区域建立自己的俱乐部建筑。场地面对 Markermeer 湖(以前是须德海大坝)。

建筑师在设计阶段和俱乐部成员开展过好几轮的讨论会,就是为了最大程度的确保成员对这个项目的参与度和热情。其中最重要的发现是成员非常看重在他们做帆船的细致的维护工作时候的社交。因此设计的基础是能够最大程度拥有多种功能的空间的大棚。

这个建筑和海港无限的水资源以及北边的 Markermeer 湖都建立了极强的联系。在建筑的每一层楼人们都能体验到和两种水域的特殊空间关系。建造上木材质的选择让其和周围环境区分出来。九米高的落叶松支柱呼应了附近海港的高桅杆。建筑中用到的所有落叶松都是当地采集。

四季的变化很大程度上规定了建筑的活动空间要求。字面上来看,水上活动俱乐部在冬天是会比较不活跃也会要求更少的空间。相对的,在更暖和的时间里,会需要一个更大的空间来满足更多的活动。“空间中套空间”的策略把完全隔热或者可调节气温的供举办固定活动的地方和更大更灵活的半气温调节的空间用一面装配玻璃隔开。

外面玻璃隔离空间包括来七个层压落叶松门框。九米高的落叶松支柱同样也是大装配玻璃窗的窗框,这样尽量少的细节展示简洁的设计概念。角落里的落叶松支柱和钢筋屋顶悬梁组合达到在两头有最大限度的开放空间。两头天花板高的木制推拉门又让帆船能够不降低桅杆的高度就能拉进来。二楼的聚会空间是从79厘米高的屋顶悬梁吊着的结构,减少下面的开放空间中支柱的使用。该项目尽管只有有限的四十六万美元的建造成本,但依然能够最终呈现。

Clients:Watersportvereniging Ijburg
Engineering:Pieters Bouw Techniek Amsterdam
Consultants:Nieman Engineers
Laminated wood construction:De Groot Vroomshoop
Nine meter larch sliding doors:Timmerfabriek Bos

Text description provided by the architects. Harbour Building for a Sailing Club, Amsterdam, the Netherlands. Within a newly created part of the city of Amsterdam, IJburg, the Water Sport Club IJburg (WVIJ) was granted rights to build facilities on a small parcel of land adjacent to its community yacht harbour. The site overlooks the Markermeer lake (former Zuider Zee).
 

The architects held extensive workshops with members throughout the design process to insure a maximum of user participation and enthusiasm for the project. The most important finding was that many members value social contact while doing small maintenance jobs on their boats. The principle of a simple container (shed) with a maximum of multi-purpose space became the basis for the design.

The building establishes a strong connection between the intimate water of the harbor and the greater Markermeer lake to the North. On each level of the building one experiences a specific spatial relationship with one or both of the two waters. The choice of wood as the primary construction material differentiates the building from its surroundings. Nine meter larch columns refer back to the tall masts in the adjacent harbour. All larch used in the building was locally sourced.
 

The rhythm of the seasons largely dictates the building\'s programmatic requirements. A water sport club is by definition less active in winter and requires less space. In contrast, during the warmer months, a bigger building is needed to accommodate more activities. The “volume inside a volume" strategy differentiates fully insulated/climatized spaces with fixed programmatic designations and larger more flexible half-climate spaces behind single glazing.
 
 
The outer single glazed volume consists of seven laminated larch portal frames. Nine-meter high larch columns also serve as window frames for large, single glazed panels to achieve a minimum detail solution.?? Larch corner columns combined with steel roof beams create maximum openings at the end facades. Full height wooden sliding doors at both ends allow small boats to be brought in without lowering their masts. The second floor meeting room is literally hung from 70 centimeter high roof beams to avoid columns in the free spaces below. The building was realized in spite of a limited construction budget of 460,000 dollars.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲











已邀请:

要发表您的看法,请先登录