万科北京赢嘉会所(Yingjia Club at Vanke Beijing)- 如恩设计(Neri&Hu)

项目概况:
建筑设计:如恩设计(Neri & Hu Design and Research Office)
地址:中国北京(Beijing, China)
完工日期:2011年10月
项目面积:900 平方米
照片版权:Shen Zhonghai

项目简介:
位于万科北京总部内的赢嘉会所,是一栋五层楼高,在原有办公楼结构基础上的改造加新建的多功能贵宾销售会所。近些年来万科开始支持世界级的设计及可持续性,这可以说是一个具有里程碑意义的项目。在万科希望能在外观上呈现崭新的设计形象以及在室内能拥有多样化和灵活性并存的长期使用功能的要求下,如恩创造出了一个全新的外立面,也借由连接不同楼层、天井、窗洞、和不间断的独特环绕楼梯,串联了多种新谱出的私密与公共空间,从而最大化了原有框架的多层空间体验可能。

受到了北京传统四合院精神的启发,赢嘉会所的设计理念是以延伸丰富的视野和路径至平面和剖面的连接关系上,来贯穿多层次空间的体验,让人们能乐于探索属于他们自己的瞬间。从室外,一面透视度缩放起伏的木格栅幕墙包住了不同视角的开口,整合了室内外的观望关系。在室内,由浅往深处,由低往高处的步程,空间体验会通过材料和光源色泽上的转换,逐渐变得更亮,更轻,更开阔。

从一楼开始,底楼黑色的通道入口散发出一种神秘诱人的独特性,暗示着渐层阴影后的世界。当人们穿过一楼电梯间,到达三楼的接待处时,层次体验的精髓就会随着每一小步揭开,展现紧缩与扩展、私密与公共、黑暗与光亮、以及天与地的对比空间顺序。沿着深沉,安静的走廊,随时可瞥见或直接进入两个主要的公共空间: 挑高明亮的接待大厅和展示画廊。从这些更大的公共空间,人们也可透过重叠的窗洞,门洞,天井,间接瞧见不同层房间内若隐若现的人物、事物,甚至天空,引领大家继续摸索着他们的好奇心。尤其源起于接待大厅,一条木雕大梯开始持续不断的串联着通往各个空间的路程,先从三楼如蛇形般高升,陆续蔓延至四楼多处更私密的体验室--茶室,图书室,品酒间,然后轻漂过高耸的挑空画廊再盘旋上至顶楼,穿越了室内吧台和半户外露台休息区,最后在渐渐开阔的过程中抵达最贴近自然,阳光,天空,和完全开放的观景台,眺望北京和周遭的景象。当人们在这些空间游走时,在私密与公共对换之间,有可能在旅程中交换体验,在开放中聚会,在独处中沉思,在宁静中休息,与他人意外的巧遇,或缘份的再次相遇。从不同的楼层,平台,中庭,窗口,天井,门洞和光影反射之间的探索,快或慢,每个人都会在他们的步调里发掘属于自己瞬间的美妙。

Neri&Hu has recently completed a project for China Vanke, the nation’s largest residential developer responsible for over 12 million square meters of new built development each year. Located inside Vanke Beijing’s headquarters, the Yingjia Club is a new five-storey multi-purpose VIP Sales Club built into the client’s existing office complex. This commission is a milestone project for Vanke, which has in recent years begun to champion world-class design and sustainability. Responding to the design brief for a prominent exterior identity and an interior space that is diverse yet flexible in the long term, Neri&Hu provided a new fa?ade and created an internal spatial experience composed of interconnected intimate and public spaces on different levels via new openings and a continuous winding staircase.

Taking cues from Beijing’s traditional courtyard house, the architectural concept is a layering of private and public spaces both horizontally and vertically, directing paths and views that encourage visitors to explore each space and to discover moments in between. The exterior treatment unifies the varied interior as a single screened box, tying together the different openings, and also provides a range of view porosities relative to the programs inside through different louver densities. Progressing upwards and inwards, the spatial experience grows brighter, lighter, and wider due to the gradually changing material palette and constantly fluctuating qualities of light.

The black tunnel-like entrance at ground level evokes a sense of mysterious exclusivity and suggests the start of a journey that continues beyond its shadowy depths. Passing through this elongated threshold to arrive at the reception on the third floor, the layered experience begins here: a spatial sequence of contrasting elements—compressed and expansive, public and private, dark and light, and sky and earth—unraveling with each step forward. Walking along the quiet, cavernous corridors, one glimpses and can access the two main double-height spaces, the Receiving Hall and Exhibition Gallery. From these larger public spaces, overlapping framed openings and skylights allow views to penetrate through the various rooms on different levels and even further to the skies above, deepening the visitor’s curiosity through visual connections.

From the Receiving Hall, a continuous stair path orchestrates the physical connections throughout the entire space, rising up from the third floor, then leading to the more private spaces on the fourth floor–Tea Room, Library, Wine Tasting Room—next, spiraling up to the top floor through the indoor and semi-outdoor Lounge and Bar, and finally arriving at a moment of complete openness to enjoy nature, sky, and uninhibited views of Beijing at the Outdoor Viewing Platform. Transitioning between public and private spaces, visitors will be compelled to gather in open areas, meditate in solitude, rest in undisturbed tranquility, or encounter other unexpected interactions and activities. Through all the various levels, platforms, atriums, windows, skylights, doorways, and reflections along the way, each becomes master to their own journey.








▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲




























要发表您的看法,请先登录