辽宁营口鲅鱼圈万科品牌展示中心(Vanke Brand Center) - 直向建筑(Vector Architects)

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:直向建筑(Vector Architects)
地址:中国营口(Yingkou, China)
主持建筑师:董功
结构:钢结构
材料:高密度树脂木饰面板,铝板,凿毛石板,竹木,水磨石地面
面积:2,000 平方米
设计周期: 06/2012-01/2013
建设周期:10/2012-05/2013
摄影:苏圣亮

项目简介:
2012 年夏天,我们受邀在营口鲅鱼圈的一个海滨公园里,为万科集团设计一栋品牌展示中心。在这次设计里,我们试图解释两种关系, 一是空间和风景的关系,二是公共和私属的关系。

1.空间和风景
场地平坦开阔,一侧是无际的海景,所以”高度”和”远”逐渐成为我们切入设计的主要线索。我们将一个公共的观海平台设置在建筑的顶层。从地面上升至这个平台的过程也就成为空间体验的不可分割的前奏。这个攀爬的步道系统起始于一个缓缓的坡道,人穿过一片被保留下来的银杏树林,之后开始切入建筑体量的内部,经由一个相对限定的楼梯空间,最终到达顶层平台,回身一转,面向远方无垠的海景。

平台空间两侧和顶面围合,朝向大海完全打开。我们希望这种方向性可以将这个有限的领域和无限的风景联系起来,并在心理感受层面消解远和近,大和小之间的界限。空间界面的材料是带有漫反射的金属板,在不同的季节,天气,一天中的不同时间,它可以敏感地映射来自环境光线的颜色, 微妙地改变整体空间的氛围。面向东侧的整面穿孔墙体,像是一个记录时间的机器,随着太阳角度的变化,在空间内部演绎出不断变化的光影图案。

2.公共和私属
我们希望通过这个公共平台的设置,可以在公共的观海人流和业主的品牌展示功能之间,建立一种积极的关系。观海平台完全对公众开放,户外的攀爬步道系统独立于内部流线,避免两者相互干扰。公共人流和进入品牌中心的参观人流有机会通过各自的动线,相会于屋顶观海平台。在这里,人们可以放松小憩,感受海风的清凉,以大海为背景与亲友合影留念。设置在三层的啤酒餐厅可以为停留在此的人群提供必要的餐饮服务。夜晚,这里还会上演小型的音乐演出,成为整个海滨公园公共活动的焦点。

From the architect. Between space and scenery
The site is flat and vast, with the endless ocean view at one side. The “height” and “distance”, consequently, becomes the key factors through the concept generating process. We set up an observatory platform on the roof of the building, where people could enjoy the maximum view of the landscape. The climbing progress from the grade level to the top platform is the indivisible prelude of the entire spatial experience. Starting with a gentle ramp, visitors will go through a preserved gingko grove, before walking into the inner space caring out the architectural volume. After going up along a defined stair space, eventually they arrives the top level, turning around, facing the bondless ocean in the distance.

The platform is enclosed at 2 sides and the top, but fully open to the sea. Such a directional gesture assists to relate the limited place to the endless landscape, and mentally diffuse the boundary between the near and far, small and vast. The surface of the space, made of the matt finished aluminium panel, bounces the light and colour from the environment to inside, through different season, climate, and the time of the day, subtly changing the ambience of the space. The perforated wall facing east, acting as a time machine, casting the ever-shifting pattern of light and shadow to the platform, following the course of the sun.

Between public and private
By establishing such a platform, we hope to build up a positive relationship between the public visitors and the program of the client’s brand presence. The platform is completely open to the public, and the climbing ramp and stair system is independent from the interior circulation, which could avoid the interfering by each other. Following their own path, both public and private users have the chance to meet up at the platform. People could relax here, feeling the ocean breeze, taking photos with their friends and family, and being served by the brewery restaurant at the 3 rd floor. Occasionally, concerts and musicals take place at the platform at night time, making such a place as a focal point of the public activities at the seashore park.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲









































已邀请:

要发表您的看法,请先登录