匈牙利音乐厅(the House of Hungarian Music)竞赛优胜奖 - 隈研吾(Kengo Kuma and Associates)

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
竞赛:匈牙利音乐厅(the House of Hungarian Music)
名次:优胜奖(Honorable Mention)(未入三甲)
建筑设计:Kengo Kuma and Associates
地址:布达佩斯城市公园(Budapest, \'56-os emlékmű, Városliget, 1146 Hungary)
时间: 2014
图片版权:Kengo Kuma and Associates
(方案存疑,似是把音乐厅当成博物馆来设计)

项目简介:
隈研吾的方案设想音乐厅作为树林里的小屋,寻求将建筑本身嵌入景观,以期降低对自然环境的影响,并成为布达佩斯城市环境中的焦点。

隈研吾希望他们的音乐厅是对那些通常"结构复杂而宏大,立面过度风格化"公共建筑的一种安静对比。他们的设计旨在融入布达佩斯城市公园的背景,而不是成为一个宏大的地标。基于此,建筑师将建筑体量布置在基地的树木之间,而不是将这些树木砍下来,于是形成了一个U形的带内院的博物馆。建筑体量还时不时地被"树光"所穿透,小庭院里有更多的树长了出来,而这就像光进入室内的光井一样。

建筑的屋顶倾斜,整个体量与基地整合,室内仍然拥有足够的挑高空间。台阶出现在屋顶与地面的交接处,在加强屋顶与地面和关系的同时也给游客提供了休息和聚集的空间。屋檐空间提供了建筑室内外的过渡空间和活动空间。

在建筑里面,一楼让位给更积极的公共空间,如咖啡馆,售票亭、 礼品店和教室以及临时展览空间。二楼拥有博物馆的更安静的、 永久性的展览空间。服务和存储空间位于地下室。

(本文贡献方:archdaily,treemode;组织:树状模式)
The Liget Budapest Competitionhas recently announced its winners, and Kengo Kuma and Associateshas taken home honorable mention for their House of Hungarian Music design. Conceived as a house in the woods, the proposal seeks to embed itself in the landscape, having a low impact on the natural environment while becoming a focal point of Budapest’s urban environment.

Kuma and Associates wanted their House of Music to be a quiet contrast to the “complicated and ambitious structures, and stylistic cosmeticized building facades” of many modern civic buildings. Their design seeks to blend into the background of Budapest City Park, rather than become a monumental landmark. In this interest, the architects arranged the building mass around the trees on site, rather than cutting them down, to create a U-shape that forms a sheltered garden within the museum. The mass is also punctured with “treelights,” small courtyards that harbor more trees, and act as light wells for the interior.

The museum’s roof plane is tilted, merging the building’s mass with the site while still allowing for high ceiling heights on the interior. Stairs appear where the roof hits the ground, giving visitors a space to sit and congregate, and reinforcing the connection between building and ground. The roof eaves create transitional spaces between interior and exterior, and provide space for outdoor activities during sunny or rainy days.

Inside, the first floor is given over to more active public space such as the café, ticketing booth, gift shop, and classrooms. The temporary exhibition space is housed here as well. The second floor holds the quieter, permanent exhibition space for the museum. Service and storage spaces are accommodated with a basement floor.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


















已邀请:

要发表您的看法,请先登录