韩国釜山“五棵树”住宅(Five Trees) - YounghanChung Architects

项目概况:
建筑设计:YounghanChung Architects
地址:韩国,釜山,东区(Dong-gu, Busan, South Korea)
建筑面积:135.96m2
完工时间:2015
照片版权:Courtesy of YounghanChung Architects

项目简介:
来自建筑师的介绍。这里原有的树林已经消失得无影无踪。他们恐怕在很久以前就已经被埋在了这大山里。目前这里到处都是不同大小的人造树林,它们相互之间有着适当的距离,并不都是在一起。南部的海风可以持续一段时间,来自西北高海拔地区的日光也能够在中午带来温暖。我们时常会看到自己种植的树木反射出来的影子。有时候我们也在这影子中间追逐玩耍一整天。

项目所在的这块场地由五棵树构成了一道风景线,当我们在这迷宫般的小巷中碰面时,会停下我们的脚步。也许,因为这里的景观有着彼此不同生长时间。现在这里将建设一个新的宾馆,原来这里有两株古树,一座日本旧房子(这是二战后日本人归还给韩国政府一座房子),还有两座危房。我渴望将这5种不同时期的记忆装入我的脑海中,并在另一个时期将它们再带回到这个地方。在Choryang这个地方的住宅都是在不同时期建造的,老式日本住宅,石板屋顶住宅,多户住宅和公寓等建筑充满了这片斜坡上,同时保持各自不同的规模和罕见的密度。就像利用自然色调作为掩饰,以保护自己免受天敌。

为了增加一些怀旧感,我们在建设新项目时会保留一些原有的特征,即便是进行大规模的开发,我们也会保留哪怕一丝旧的痕迹。我们认为在老城区像Choyrang这种地方建设新建筑应该采取不同的态度与方法,并且建议在这个地方可以使用与原来相同的设计方法,比如小巷间的距离,山坡上的石头台阶等。

这里的树木和森林里的树木有着相似的间隔,它们并没有一个独立的有界限的区域,把小巷道设计在这片树林里使它的边界更加模糊。我们决定在设计中使用的材料和建筑的形式一定要有创意性并有熟知度,这会让新建筑在这里长久些。周围大部分建筑在外表上都采用了,瓦等能表现出时间属性的材料,每栋建筑的立面所用的材料都不相同。我们也准备在每个立面上都设计出不同的外观,这些温馨的外观装饰是由工人用手工在水泥墙面上制作而成的。

另外,我们在设计上要与周围建筑的形状,尺寸等各种元素区别开来。这五棵树代表了五栋建筑。其中之一是一个小住宅,供一人日常居住,业主将住在那里,其余“四棵树”是专为游客设计的住宿住宅。这五栋在137平方米的场地上建造起来的小住宅通过相互之间的共享让人感觉到树之间的距离很随意,并且房子在这片自然界感觉总是很亲密的。在树与树之间,随着时间的不同看到的Choryang 风景也不同。Choryang将为游客带来清爽的风和温暖的阳光。

项目其它信息:
Structure: Light wood construction
Exterior finishing : Brick, spray stucco
Interior finishing : Wallpaper on two sheets of plaster board, urethane finishing
Construction : Wooyeol Lee, TCM global
Site area:136.68m2
Building area:76.59m2
Gross floor area: 135.96m2
Building scope : 3F
Height : 8.17m
Building to land ratio : 56.04%
Floor area ratio : 98.04%

(本文贡献方:archdaily;组织:树状模式)
From the architect.The trees disappeared without a trace. They probably had been settled like sardines along the topography of the mountain a long time ago. The place got filled with artificial trees of different height and size, placed in a proper distance from each other. Between the distance, a southern sea breeze would linger for a while or the midday warm light beating down from the northwestern high altitudes would collect in no time. Time to time, we face the reflection of ourselves casted on the shadow of the trees. And sometimes we chase after the shadow of the trees, rolling the hoops all day long (fig.1).

The landscape created by the five trees, which we encountered by chance in the middle of chasing after numerously linked alleys like wandering around in a maze, stopped our steps. Probably, it was because the landscapes of mutually different time were growing. On the site where a new guest house would be built, there used to be two old trees, one old Japanese housing (a Japanese-owned house which was returned to the Korean government after World War Two ), and two tumbledown slate-roofed houses. I was eager to prod one’s memory about these 5 sorts of different times and memories and to transplant another time into this place. At the place of Choryang where housings from different time are sharing the land, old Japanese housing, slate-roofed house, multi-family dwelling, and apartment house, etc. have filled up the slope face of a mountain area while maintaining an individually different scale and a rare density. Like camouflage phenomenon of the nature that assimilates the colors of the surrounding to protect oneself from natural enemies,

It is inevitable to begin with intrinsic properties and small scale to retain even the smallest relationship from the predator called grand scale linear development method by big capital. I believe that there should be a different attitude especially for the new constructions in old town like Choyrang, and I suggest reproduction of the familiar experiences that only can be found in the place, such as the intimate scales of the alleyways and stiff steps along the slope face of the hill.

The various gaps that resemble the active order of trees in a forest, not the physical boundaries that separate the surroundings, bring the alleys into the site and blur the border. I decided the materials and the form of the building to have the originality and familiarity that the place harbored for a long time. Most of the surrounding houses is finished with small exterior materials embodying the property of time such as bricks and tiles and each of facade of a building has different materials. I wanted to resemble those houses that allow us different faces on each of the sides or display the warm faces engraved on its old spray stucco facade by the hands of the unknown workers.

Also, I wanted to exclude formativeness of architecture and the building to pervade into the surrounding with its various size, height and density of the element. The five trees express the five houses metaphorically. One of them is a little house for one-person household where the building owner will live, and the remaining four trees are designed for houses for travelers. The street created by five little houses on the site of 137m2 through house-sharing gives an arbitrary feeling of distance between trees which always face each other in Nature. In between the trees, the landscapes of individually different time of Choryang permeate. Such landscapes of Choryang will provide stopover travelers with refreshing wind and warm light.








▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲









































要发表您的看法,请先登录